Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazasının birinci yıldönümünde aileler hayatını kaybedenleri andı

Haber: Bilhan Karakullukçu, İbrahim Yayan, Emre Berk Tenekeci, Zeynep Duru Güzelil

8 Temmuz 2018’de Çorlu’da meydana gelen tren kazasının birinci yıldönümünde, hayatını kaybedenlerin yakınları ve mağdurlar kazanın gerçekleştiği Sarılar köyünde, ölen 25 kişi için anma töreni düzenledi.

Mağdurlar ve kazada ölenlerin yakınları, kazadan sonra yaralılara ilk müdahaleyi yapan Sarılar köyü sakinlerine, üstünde “Sizleri seviyoruz” yazan bir çelenkle teşekkür etti. Ardından trenin devrildiği yere doğru yürüyüşe geçen aileler, facianın yaşandığı yerde suçluların cezalandırılması isteğini yineledi.

TMMOB: “Son yıllarda alelacele yapılarak hizmete açılan projelerde yaşanan kazaların sıklığı dikkat çekicidir”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de yaptığı basın açıklamasında, üst düzey yetkililerin dosya dışında bırakıldığını ve bilirkişi heyetindeki bazı kişilerin kazadan sorumlu şirketle ilişkili olduklarını belirtti. Kendilerinin ve bağlantılı odalarının yaptığı incelemelerde tren yolu altyapısının bakım-onarım ve yenileme çalışmalarının teknik gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirilmediğini ve hattın gerektiği gibi denetlenmediğini tespit ettiklerini belirten TMMOB’nin açıklamasında şöyle denildi: “Son yıllarda sıkça rastlanan bu tür kazaların alelacele yapılarak hizmete açılan projelerde yaşanmasının sebebi, bunların toplumun ihtiyaçları ve bilimin gereklilikleri yerine, siyasal iktidarın ihtiyaçları ve sermayenin dayatmaları doğrultusunda yapılıyor olmasıdır.”

EMO: “Kaza sistem eksikliğinden kaynaklanan ‘ihmaller’ dolayısıyla gerçekleşti”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da bugün konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Meydana gelen kazanın gerekçesinin yapısal sorunlar olarak nitelendirildiği açıklamada, makinistlerin raylardaki arızaları görmelerinin çok zor olduğu ve bu arızalara ilişkin uyarı yapılmamasının denetim eksikliğinin bir sonucu olduğu belirtildi. EMO Başkan Yardımcısı Hakkı Kaya Ocakaçan, rayların altında bulunan mazgal sisteminin denetlenmemesi sonucu üçte birinin çamur ile dolup suyun geçişinin sağlayamamasından dolayı rayların bir köprü gibi havada kaldığını belirtti. TCDD’nin tasarruf adı altında personel azaltması sonucu her ray bekçisinin 140 kilometrelik bir hattan sorumlu hale geldiğini ve asıl suçlanması gerekenlerin bu yetersizliğe neden olan yöneticiler olduğunu söyleyen Ocakaçan ayrıca, yönetmelikteki muğlaklıktan dolayı mühendislerin denetiminde olması gereken işlerin teknik elemanlara verilmesinin de bir başka yapısal sorun olduğunu kaydetti. Ocakaçan, oy toplamak uğruna hattın planlanandan iki ay önce açılmasının da siyasi bir şov olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

8 Temmuz 2018’de Çorlu’da meydana gelen tren kazasında 25 kişi hayatını kaybetmiş, 341 kişi ise yaralanmıştı. Davanın ilk duruşması 3 Temmuz 2019’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesiyle hayatını kaybedenlerin yakınlarından bazıları salona alınmadı. Salona alınmayan ailelere polis tarafından müdahalede bulunuldu. Müvekkillerini içeriye almaya çalışırken tekmelenen avukatlar, polisler hakkında suç duyurusu talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, saldıran polislerle ilgili suç duyurusunda bulunulması talebini reddettiklerini söyledi. Görüşü sorulan savcı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Hakim, mahkemenin davadan çekildiğine ilişkin ara kararı duyurdu ve davaya Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakacağını söyledi. 5 Temmuz’da 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme incelemeyle ilgili olarak avukatların ve yakınların maruz kaldığı polis saldırısına ilişkin suç duyurusunda bulunulması talebini hatırlattı ve bunun dışında mahkeme heyetine yönelik bir iddianın bulunmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.