Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nın Amerikalı yıldızı Megan Rapinoe: “Daha iyi insanlar olmak zorundayız. Daha az nefret etmeli daha çok sevmeliyiz”

ABD Kadın Milli Futbol Takımı dün New York Belediyesi’nin düzenlediği törenle Dünya Kupası zaferini kutladı. Törenin yıldızı ise FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nın en iyi oyuncusu olarak Altın Top ve en iyi skoreri olarak Altın Ayakkabı kazanan takımın eş-kaptanı Megan Rapinoe’ydi. Her türlü ayrımcılık ve eşitsizliğe karşı verdiği mücadeleyle tanınan “lavanta saçlı” yıldız oyuncu, zafer konuşmasında da sözünü sakınmadı; takım arkadaşlarını coşkuyla öven Rapinoe, ülkesindeki ayrımcı politikaları eleştirdi, eşit işe eşit ücret talebini yineledi, ABD’yi ve dünyayı daha yaşanır kılmanın herkesin sorumluluğu olduğunu hatırlattı:

“Herkesten beklentim şudur: Daha iyi insanlar olmak zorundayız. Daha az nefret etmeli daha çok sevmeliyiz. Daha az konuşup daha fazla dinlemeliyiz. Bunun herkesin sorumluluğu olduğunu bilmeliyiz. Buradaki her bir kişinin, burada olmayan her bir, burada olmak istemeyen her bir kişinin sorumluluğu… Aynı fikirde olan ya da olmayan herkesin.. Bu dünyayı daha yaşanır kılmak hepimizin sorumluluğu…”

Megan Rapinoe, bu bağlamda takımının da önemli bir iş yaptığını söyledi:

“Bence bu takım bu sorumluluğu omuzlarına alıp üstlenmekte inanılmaz bir iş yapıyor…Evet spor yapıyoruz, evet futbol oynuyoruz, evet kadın atletleriz, ama bunlardan çok daha fazlasıyız. Siz de bunlardan çok daha fazlasısınız. Sizler taraftardan daha fazlasısınız. Sizler spora destek veren biri olmaktan daha fazlasısınız. Sizler konuya dört yılda bir dahil olan birisinden fazlasısınız. Sizler şu caddede her gün yürüyenlersiniz. Sizler toplumunuzla her gün etkileşim halindesiniz. Toplumunuzu daha iyi nasıl yapabilirsiniz? Çevrenizdeki insanları, ailenizi, en yakın arkadaşlarınızı daha iyi nasıl yapabilirsiniz? Size en yakın 10 kişiyi, 20 kişiyi, 100 kişiyi? Bu her bir bireyin sorumluluğu…

ABD Kadın Milli Takımının kaptanı, ülkedeki kutuplaşmaya da atıfta bulundu:

“Bu ülkede son birkaç yıldır çok büyük gerginlik var. Ben de hem kurbanlarından hem gerginliği yaratanlardan biri oldum… Sarf ettiğim bazı sözler için özür dilerim. Ama hepsi için değil. Ama artık bir araya gelme zamanı. İşbirliği yapmalıyız. Herkese ihtiyaç var. Benim herkesten beklediğim bu. Yapabileceğinizi yapın. Kendinizden çıkın. Dışa dönün. Şimdiye dek olduğunuzdan daha fazla, daha iyi olun. Bu takımın her bir üyesi, bu söylediğimi yaptığınızda, neler olabileceğini temsil ediyor. Lütfen bu takımı örnek alın. Bu insanlar inanılmaz. Bugün burada olabilmek için omuzlarımıza çok fazla yük aldık. Bunu, sizinle burada bu kutlamayı yapabilmek için yaptık. Siz de aynısını bizim için yapın.”

33 yaşındaki eşcinsel futbolcu takım arkadaşlarını şu sözlerle de onore etti:

“Bu ekip o kadar dirençli, o kadar çetin ve o kadar esprili ki. Bu takımı kimse ürkütemez… Pembe saçlarımız var,  mor saçlarımız var. Dövmelerimiz ve rasta örgülerimiz var. Beyaz kadınlarımız var, siyah kadınlarımız var ve arasındaki her şey var. Heteroseksüel kadınlarımız var, eşcinsel kadınlarımız var. Hey!

FIFA 2019 Kadınlar Dünya Kupası’nın şampiyonu ABD milli takımı kaptanı Megan Rapinoe.

ABD Futbol Federasyonu’ndan hiç kupa kaldırmamış erkek milli takımı ile FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı dördüncü kez kaldıran takımları arasındaki ücret uçurumunu düzeltmesini talep eden kadın milliler, kutlama törenine katılanların “eşit ücret” sloganlarıyla selamlandı. Turnuva sırasında kazansalar bile Beyaz Saray’a gitmeyeceğini açıklamış olan Rapinoe, hafta başında CNN’e verdiği mülakatta Başkan Trump’a bir mesajı olup olmadığının sorulması üzerine “Mesajın insanları dışlıyor. Beni dışlıyorsun, bana benzeyenleri dışlıyorsun, belki sana destek verecek insanları bile dışlıyorsun” yanıtı vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.