Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika’daki Yeşiller, Avrupa’daki güçlü “kardeşlerinden” destek bekliyor

Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde Yeşiller seçimlerde büyük başarılar elde ediyor. Afrika’daki çevreci partilerin henüz gidecek çok yolu var, fakat iklim krizleri onları hızlandıracak gibi duruyor.

Mozambik’teki çevreci parti Ekoloji Partisi’nin (PEC-MT) Başkanı Joao Massango “Almanya’daki Yeşiller bizim için çok parlak bir örnek” diyor. Ekoloji Partisi, özellikle çevre sorunlarına odaklanmış durumda. 1997’deki kuruluşlarından beri, parlamentoda kendilerini temsil etme imkanı bulamadı. Deutch Welle’e konuşan Massango “Alman Yeşil dostlarımızın yükselişte olduğunun farkındayız, bu bizi teşvik ediyor” dedi.

Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi Mozambik’te de çevre koruma bilinci oy verme tercihlerinde pek etkili değil. Birçok seçmen, oy verirken daha önemli buldukları “iş, sağlık, güvenlik ve eğitim” gibi konularla ilgileniyor.

“Çevre sorunlarından bahsettiğimizde insanlar bunun ütopik olduğunu söylüyor” diyor Massango.

Mozambik, doğal felaketlere oldukça fazla maruz kalan bir bölge. Ülke sık sık aşırı kuraklık, kasırga ve hortumlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Mart ortasında ülkenin bazı bölgeleri kasırga sebebiyle yaşanmayacak hale geldi. Kasırganın ardından yaşanan sel, yaşam alanlarını kullanılamaz hale getirdi. Yüzlerce insan öldü, onbinlerce insan evsiz kaldı. Ülkede yaşayanlar sık sık doğal felaketler yüzünden acı çekiyor olsa da oy verme tercihleri etkilenmiyor. Buna rağmen, Mozambik’te Massango ve partisi vazgeçmeyi düşünmüyor.

Massango, önümüzdeki ekimde yapılacak seçimlerde en az bir vekil çıkarabileceklerinden neredeyse emin: “Çevreyi korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek günümüzün en önemli konularından. Biz marjinal olarak görülmek istemiyoruz. Ülkemiz ve gezegenimizin geleceği hakkında söz sahibi olmak istiyoruz.”

Mozambik’te yaşanan sel felaketinden.

Dünya çapında tüm Yeşiller kardeş gibi”

Afrika dışındaki Yeşiller de kendi ülkelerindeki meclislerde çoğunluğu elde edebilmiş değil. Fakat Afrika’daki Yeşiller bu durumu uluslararası yardımlaşma ve işbirliğiyle aşabilmeyi amaçlıyor. Dünya çapındaki tüm çevreci partilerin çatı kuruluşu olan Global Greens’te Afrika’dan 22 parti var. Kuruluş, dünyanın genelinde yeşil politikaları destekliyor ve onlara finansal kaynak sağlıyor.

DW’ye konuşan Uganda Ekolojik Partisi Sözcüsü Dorothy Nabulega, “Dünya çapında tüm Yeşiller, kardeş gibi. Bir Yeşiller parti ülkesinde başarı kazandığında hepimiz cesaret kazanıyoruz” dedi. Nabulega, Afrika’daki Yeşillerin yavaş ilerleyişini ise şu şekilde değerlendirdi: “Biz de Avrupa gibi ‘Fridays for Future’ (Gelecek için Cuma Günleri Hareketi) başlatabilmiş olsaydık, mecliste olurduk.”

İsveçli Greta Thunger’in başlattığı “Fridays for Future” Hareketi, gençlerin ve çocukların cuma günleri okula gitmeyerek, çeşitli şekillerde ülkelerinin çevre politikalarını protesto etmelerini teşvik eden bir hareket. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de benzer eylemler gerçekleştirildi.

Afrika’da yeşil başarı: Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Madagaskar

Geçtiğimiz yıllarda Afrika’daki bazı çevreci partiler siyasi olarak küçük ama kıtanın geleceği için önemli başarılar elde etti. Bu ülkelere özellikle Ruanda, Madagaskar ve Kongo Cumhuriyeti örnek gösteriliyor.

Ruanda Demokratik Yeşil Partisi (DGPR), 2018 seçimlerinde yüzde 4,55 gibi etkileyici bir oy oranına ulaştı ve iki sandalye sahibi oldu. Madagaskar Yeşil Partisi, “Tous Ensemble Movement” ile koalisyona giderek oldukça ses getirdi. Koalisyon sandıktan başarı kazandığından beri ülkenin çevre bakanı Yeşil Parti üyesi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise Yeşiller mecliste sandalye sahibi olmasalar da büyük başarılara imza atıyor. Örneğin Çevre Bakanı Didace Pembe Bokiaga, bakan olmadan önce uzun yıllar çevre aktivistliği yapmış biri.

Kazanılan başarılara rağmen Afrika’nın Yeşilleri Avrupalı kardeşlerinden yardım ve destek bekliyor. Kıtanın ekonomik koşulları da göz önünde bulundurulduğunda ülkelerin çevresel sorunlarla mücadeleye ayırabilecekleri bütçeleri oldukça kısıtlı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.