Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demirtaş: “Mütalaayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na aynı şekilde iade ediyorum, alsın okusun”

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı ana davanın duruşması, ikinci gününde Ankara Sincan Hapishane Kampüsü’nde devam ediyor. Demirtaş, duruşmaya dün olduğu gibi bugün de Edirne Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla bağlandı.

Hakkındaki fezlekelerin siyasi saiklerle hazırlandığını ifade eden Demirtaş’ın savunmasından öne çıkan noktalar:

“Fezlekenin hazırlanması için iki buçuk yıl beklenmesi bile, siyasi saiklerle olduğunun göstergesidir. Örneğin ‘terör örgütü propagandası’nı hangi cümlelerle yaptığım belirtilmemiş. Dolayısıyla fezlekeden okuyacağım ama tahmin yürüteceğiz. Hangi sözlerim hangi suçlamayla ilişkilendirmiş diye tahmin yürüteceğiz. Kürt ve Kürdistan dediğim için herhalde.”

“Ben suçluları övmüyorum ama savcı işkencecileri savunmuş oluyor”

“Konuşmamın neresinde suçu ve suçluyu övmüş olabilirim? Şeyh Said ve Seyit Rıza, Cumhuriyetin ilk yıllarında, kanuna aykırı bir şekilde, evrensel hukuk ilkelerine aykırı bir şekilde, ahlaka ve vicdana aykırı bir şekilde idam edildiler. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Menderes ve arkadaşlarının idam edilmelerinin intikamını almak üzere, hukuka aykırı bir şekilde idam edildiler. İbrahim Kaypakkaya Diyarbakır Cezaevi’nde, daha 24 yaşındayken ağır işkencelerle katledildi. Mazlum Doğan, 12 Eylül Diyarbakır işkencehanesinde ağır işkenceler maruz kaldı ve yaşamına son verdi.  Ben bu kişilerin hangi suçunu, hangi faaliyetini övmüşüm? Ben burada suçu ve suçluyu övmüyorum. İşkence suçunu övmüş oluyor savcı. İşkenceyi korumuş oluyor. Konuşmamın kelimesi kelimesine arkasındayım. “

“Kürdistan vardır, bir coğrafyadır”

“Ben bu ülkede halen Kürt ve Kürdistan demenin terör propagandası sayılmasını hakaret olarak görüyorum. Kabul etmiyorum. Mahkeme bunu düzeltmek zorundadır. Evet, Kürdistan vardır. Daha önce de söyledim; Binali Yıldırım söylediği için değil, Erdoğan söylediği için değil. Tarihi olarak, coğrafi olarak, bir realite olduğu için vardır. Kürdistan vardır. Bir coğrafyadır. Benim de anavatanımdır. Biz Kürdistan’ı ayrı bir devlet olarak ifade etmek istesek bundan korkmayız. Çıkar söyleriz. Kürdistan bir coğrafyadır. Siyasi sınırları yoktur, sosyolojik sınırları vardır. Kusura bakmasınlar. Ben Kürdüm. Bin yıl da cezaevinde kalsam Kürdüm. Kürt milliyetçisi değilim.”

“Anayasasızlık şu an fiili bir durumdur”

“Demokratik özerklik, biricik çözüm yoludur. Şu anda Türkiye’yi yönetenler en büyük suçu işliyorlar. Anayasa askıya alınmış durumda. Anayasasızlık şu anda fiili durumdur. 138. madde her gün katlediliyor. Yargıya bangır bangır talimat veriliyor. On binlerce insan yasa dışı bir şekilde, yürütmenin talimatıyla işten atılıyor, yargı üstünde baskı kurularak haklarının iadesi engelleniyor. Binlerce akademisyen, savaş istemiyorum dediği için akademiden atılıyor ve yargı onlara patır patır ceza yağdırıyor. Daha binlerce örnek sayabilirim. “Bunların yaptığı suç değil, Selahattin Demirtaş 2013 yılında Karakoçan’da Kürt demiş, Kürdistan demiş, bu suçtur. Bunu yakalayacağız, hücreye atacağız. Bu mudur adalet anlayışı?” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.