Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü, ebola salgını nedeniyle küresel acil durum ilan etti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bir yıldır salgın halinde olan ebola virüsü için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya çapında acil durum ilan etti. Örgüt, ebola virüsünün yayıldığını ve 1660’tan fazla kişinin ölümüne sebep olduğunu duyurdu. 

Hastalıklarla ilgili bu tip acil durum ilanları nadiren, halk sağlığının ciddi tehdit altında olduğu ve başka ülkelere yayılma tehlikesi bulunduğu durumlarda yapılıyor. Acil durum ilanı, uluslararası alanda hastalığa dikkat çekilmesini ve salgının durdurulması için yardım toplanmasını amaçlıyor.

Pazartesi günü itibariyle Kongo’daki salgın 2,512 kişiyi etkiledi ve bunların 1,676’sının ölümüne sebep oldu. Ülkenin savaş halinde olan kuzeydoğusunda hastalığın yayılması önlenemedi. DSÖ, ebola için “dünyanın en tehlikeli bölgelerinden birindeki, dünyanın en tehlikeli virüsü” açıklaması yaptı. 

Sözkonusu ebola salgını, bu virüsün ikinci büyük salgını. İlki 2014-2015 yıllarında Batı Afrika’da 28,616 kişiyi etkilemiş ve 11,310 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Sağlık örgütleri bir süredir DSÖ’nün bu açıklamayı yapmasını bekliyordu. Bu salgına küresel acil durum statüsünün verilmesinin uluslararası desteği artıracağı ve para, sağlık çalışanı, güvenlik gibi konularda daha fazla yardım alınabileceği düşünülüyor.

DSÖ, uluslararası bağışçılardan 49 milyon dolar toplandığını ve bu miktarın, ihtiyacın yalnızca yarısını karşıladığını açıkladı. Bölgeyi ziyaret eden uzmanlar, sağlık çalışanlarının hastalık kapmasını engelleyen koruyucu kıyafetlerin ve başka gerekli malzemelerin çok azalmış durumda olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.