Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Instagram kullanıcılar arasındaki “rekabeti” azaltmak için gönderilerin beğeni sayısını gizlemeye hazırlanıyor

Facebook’un Fotoğraf ve video uygulaması Instagram Bugünden itibaren deneme amaçlı olarak aralarında Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda, İtalya, Japonya’nın da olduğu bazı ülkelerde “beğenileri” gizlemeye başladı. Sosyal medya devinin deneme değişiklikleri, kullanıcıların artık diğer kişilerin gönderilerinin aldığı beğenilerin sayısını göremeyeceği anlamına geliyor. Instagram “popülerlik rekabetini önlemek ve kullanıcılar üzerindeki baskıyı azaltmak” için bu hamleyi yaptığını belirtti. 

Facebook’un Avustralya ve Yeni Zelanda politika direktörü Mia Garlick yaptığı açıklamada, bu uygulamayla birlikte kullanıcıların sadece “sevdikleri gönderileri” paylaşacaklarını belirtti.  Instagram bu testin ne zaman biteceği konusunda bir  tarih vermedi.

Facebook’un Avustralya ve Yeni Zelanda politika direktörü Mia Garlick

Instagram gençlerini nasıl etkiliyor?

Dünyada bir milyardan fazla kullanıcısı olan Instagram, kullanıcıların başkalarının gönderilerini beğenebileceği veya yorum yapabileceği bir platform. Sosyal medya devleri, son zamanlarda “platformlarının kullanıcılar üzerindeki etkileri” konusunda araştırmalarla karşı karşıya kalıyor. Hatta bir kullanıcı yapılan yorumlara dayanamayarak intihar etmişti. Instagram’ı da kullanan gençlerin zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini öne süren bazı araştırmalar da var. Royal Society for Public Health tarafından yapılan 2017’de yapılan araştırma da bu tezi savunuyor. Araştırmaya göre, Instagram İngiltere’deki gençlerin zihinsel sağlığı için en kötü sosyal medya platformu oldu. ABD’deki Pew Araştırma Merkezi de 2018 yılında bir anket yayınladı ve buna göre, kullanıcıların yaklaşık yüzde 40’ı sadece çok fazla beğenilen veya yorum alan gönderileri paylaştığını belirtti.

Araştırmalar, kullanıcıların gönderilerine gelen beğeni sayılarının bazı kullanıcıların özgüvenlerini artırırken, istedikleri beğeniye ulaşamayan kullanıcılar üzerinde moral bozukluğu yarattığın ortaya koyuyor.

“Instagram’da kullanıcılar arasında bir rekabet olmasını istemiyoruz”

Instagram’dan yapılan açıklamada bu özellikle birlikte, kullanıcıların hissettikleri baskılarla ilgili endişelerine cevap verdiklerini vurguladı. Instagram yetkilisi, kullanıcıların sadece paylaşımlara odaklamaları gerektiğini belirtti ve “Instagram’da kullanıcılar arasında bir rekabet olmasını istemiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.