Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müze girişlerinin zamlanmasına ilişkin konuşan Turist Rehberleri Birliği Başkanı: “Zam gerekliydi, vatandaşa zararı yok”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze giriş ücretlerine 15 Temmuz 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 20 oranında zam yaptı. Türkiye’de toplam 160 müze bulunuyor. Bakanlığın yaptığı zam sonrası giriş ücretlerinin en düşüğü 7 lira, en yükseği ise 72 lira oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Twitter hesabından, mevcut müzelerin bakım ve onarımının daha iyi yapılabilmesi, yeni müzelerin açılabilmesi ve ören yerlerinde kazı sürelerinin uzatılabilmesi için müze giriş ücretlerinde düzenlemeye gidildiği yönünde açıklama yapıldı. Müze ve ören yeri gelirlerinin büyük bir kısmının yabancı ziyaretçilerden elde edildiği belirtilen açıklamada, vatandaşın bu düzenlemeden olumsuz şekilde etkilenmemesi için geçen sene itibariyle alınan kararla Müze Kart fiyatlarının sabit tutulduğu, hiçbir artış yapılmadığı ve bundan sonra da yapılmayacağı duyuruldu.

Müze giriş ücretlerine yapılan zamla ilgili Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural ile konuştuk. Suat Tural, Türkiye’nin çoğu Avrupa ülkesinden daha güzel müzelere sahip olması nedeniyle, yapılan bu zammın gerekli olduğunu düşünüyor. Tural’a göre yapılan zam, müze gezmek isteyen vatandaşı ekonomik anlamda etkilemeyecek, çünkü Müze Kart uygulaması hâlâ devam ediyor ve fiyatında bir artış yok. Zamların olumsuz etkisinin yok denecek kadar az olduğunu düşünen Tural ile söyleşimizin tamamı:

Yeni giriş ücretleri

Topkapı Sarayı Müzesi : 72 TL

Harem : 42 TL

Aya İrini Anıtı: 36 TL

Ayasofya Müzesi: 72 TL

Efes Antik Kenti: 72 TL

Pamukkale-Hierapolis (Denizli): 50 TL

Eski ücretler

Topkapı Sarayı Müzesi : 60 TL

Harem : 35 TL

Aya İrini Anıtı: 30 TL

Ayasofya Müzesi: 60 TL

Efes Antik Kenti: 60 TL

Pamukkale-Hierapolis (Denizli): 50 TL

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.