Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, belediyelerdeki akraba atamalarına karşı harekete geçti, belediye başkanı açıklama yaptı

Belediyelerde müdürlüklere atanan isimlerin, belediye başkanlarının akrabası olması tartışılmaya devam ediyor. Hem AKP hem de CHP’li belediyelerde yaşanan akraba atamalarına yönelik CHP Genel Merkezi harekete geçerken, kardeşini özel kalem olarak atayan CHP’li Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, kardeşinin görevinin sonlanacağını açıkladı. Genel Merkez talimatı doğrultusunda diğer CHP’li belediye başkanlarının da aynı tavrı alması bekleniyor.

Bu hafta içerisinde AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın sekiz belediye şirketinde yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı, her şirketten bin lira para aldığı ortaya çıkmıştı. Aktaş’ın yanı sıra, Trabzon’un AKP’li Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun kendini belediyeye bağlı TRABEL şirketinin müdürü olarak atadığı öğrenildi. Bu iki isim şirketlerdeki görevlerinden ayrılmazken aynı şekilde kendini belediyeye ait bir şirkete yönetici olarak atayan Karaburun’un CHP’li Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise bu görevinden istifa etmişti.

Atamalarda, müdürlüklere belediye başkanlarının akrabalarının atanması tartışması ise İzmir’in Torbalı ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur’un oğlu Efe Uygur’u belediyenin şirketi TORBEL’e genel müdür yardımcısı olarak atamasıyla başlamıştı. Uygur, gelen tepkilerin ardından yazılı bir açıklama yapmış ve oğlunun TORBEL’deki görevine son verdiğini açıklamıştı.

“Görevden alınacak”

Bugün yeni bir gelişme daha yaşandı. Karabük’ün Safranbolu Belediye Başkanı CHP’li Elif Köse’nin, erkek kardeşi Zafer Köse’yi özel kalem müdürü yaptığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili ulaştığımız Köse, kardeşi Zafer Köse’yi görevden alacağını söyledi.  

Tartışma bu il ve ilçelerle de sınırlı değil. Adana Seyhan Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Mehmet Akif Akay‘ın, damadı Ahmet Erkal Şenyurt’u özel kalem müdürlüğüne getirdiği öğrenildi. İzmir’in Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın da özel kalem müdürlüğüne amcasının oğlunun eşi Nuriye Kayalar’ı atadığı ortaya çıktı.

CHP harekete geçti, kanun teklifi hazırlanıyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu gelişmeler üzerine CHP’nin bu konuda harekete geçtiğini belirterek, “Yerel yöneticilerin birinci derece yakınlarının belediyelerde, iştiraklerinde, şirketlerinde görevlendirilmemesi, bu konuda kendilerinin belediyeden herhangi bir maaş ve ödeme alamama konusunda bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı’na sunacağız. Bu kanun teklifinin AK Parti ve küçük ortağı tarafından nasıl değerlendirileceğini de bekliyoruz. CHP olarak bu konuda tavizimiz yok. Hiçbir CHP’li belediye başkanının bunu yapmasını hoş görmüyoruz ve izin vermiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu uyarmıştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta sonu Afyon Sandıklı’da yapılan çalıştayda, belediye başkanlarını hiçbir şekilde akraba kayırmacılığı yapmamaları konusunda şöyle uyarmıştı:

“Belediyede siyaset yapacak kişi sadece belediye başkanıdır. Yardımcılarınız, müdürleriniz ‘Ben de siyaset yapacağım’ diyorsa onları kapının önüne bırakabilirsiniz. Belediyede yapacağınız her atama liyakatlı olacak, verdiğiniz her görevi yapacak ve gelip size talimat verecek. Verdiğiniz talimatı yapmıyorsa rahatlıkla görevden alabilirsiniz. Partinin genel başkanı olarak söylüyorum, ‘falan milletvekili aradı, onun akrabasıymış’ hiç dinlemeyeceksiniz. ‘genel başkanın akrabası’ hiç dinlemeyeceksiniz, kapının önüne koyacaksınız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.