Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beş ayın sonunda Ankara Emniyet’te ortaya çıkan 4 KHK’linin aileleriyle görüşen Gergerlioğlu anlattı: “Ne kaçırılan diğer 2 kişiden bir haber var, ne de Emniyet’teki 4 kişinin ifadeleri tatminkâr”

Yakınları tarafından beş aydır kayıp oldukları söylenen altı kişiden dördü, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu konu üzerine Beş aydır ortada olmayan bu kişiler, herhalde en çok avukat ihtiyacı hissedecekti ama nedense Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından avukat istemedikleri söylendi” dedi.

Şubat ayından beri kendilerinden haber alınamayan altı KHK’liden dördü, 28 Temmuz pazar gecesinden beri Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Salim Zeybek, Erkan Irmak, Özgür Kaya ve Yasin Ugan’ın ailelerine, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından aranarak eşlerinin emniyette olduğu bildirildi. Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz hakkında ise henüz bir haber yok. Zeybek, Irmak, Kaya ve Ugan, dün akşam eşleriyle görüştürüldü. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, pazar gecesinden beri yaşanan süreci Medyascope.tv’ye anlattı. Gergerlioğlu, savcılığın hiçbir avukata izin vermediğini, yasaların uygulanmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Pazar gecesi 02:00 sıralarında dört aile Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından aranmıştı ve ‘Yarın sabah 10:00’da gelin, eşleriniz Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında’ denmişti. Sonrasında hemen aileler ve avukatlar farklı illerden yola çıkıp sabah Ankara Emniyeti’ndeydiler. Avukat görüşüne izin verilmedi, Ankara Barosu’nun İnsan Hakları Merkezi’nin avukatları da gitti, savcılık onlara da izin vermedi. Savcılık hiçbir avukata izin vermiyordu.”

Dün akşam 19:00 civarında, gözaltında olan dört kişi ile yakınları görüştü. Gergerlioğlu aileler ile görüştüğünü, sıkıntılı bir şekilde dışarı çıktıklarını aktardı. Ayrıca, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan bu kişilerin yakınlarından sosyal medya hesaplarını kapatmalarını, uluslararası müracaatları iptal etmelerini, özel avukat talebinde bulunmamalarını istediğini de sözlerine ekledi.

Uzun zamandır kamuoyunu kaçırılma vakaları ile bilgilendiren, bu konuda basın açıklamaları düzenleyen Gergerlioğlu, dört kişinin bulunduğunu ancak iki kişiden hâlâ haber alınamadığını belirtti: “İki kişinin yakınları çok daha üzgünler. Dört kişi bulundu kendi eşleri bulunmayınca daha da üzüldüler. Yani acaba başlarına bir şey mi geldi, öldüler mi? Onlar büyük bir tedirginlik içinde. Bu, Türkiye’de yıllardır rastladığımız bir hadise. Zamanında beyaz Toroslar vardı, şimdi ise siyah Transporterlar karşımızda. Garip bir şekilde farklı illerden kaçırıldılar ve birden Ankara Emniyeti’nde ortaya çıktılar. Diğer iki kaçırılan kişi için eşleri ısrarla arayışlarını sürdürüyorlar, ortada büyük bir muamma var. Ne kaçırılan diğer iki kişiden bir haber var, ne de Emniyet’teki dört kişinin ifadeleri tatminkâr.

21 Şubat 2019 tarihinden beri haber alınamayan, ancak Emniyet’te ortaya çıkan Salim Zeybek’in eşi Fatma Betül Zeybek, gözaltındaki eşi ile görüşmesini Twitter hesabından şöyle anlattı: 

Ne olmuştu? 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile FETÖ irtibatlı oldukları iddiasıyla kamudaki görevlerinden ihraç edilen Salim Zeybek, Erkan Irmak, Özgür Kaya, Yasin Ugan, Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz’dan beş aydır haber alınamıyordu. 7-20 Şubat 2019 tarihleri arasında tanık beyanlarına göre altı kişi sivil polislerce siyah Transporter araç ile kaçırıldı ve yakınları, bu kişilerden bir daha haber alamadı. Cumartesi Anneleri de bu konuyu yakından takip ederek, 745. basın açıklamalarında kaybolan Gökhan Türkmen, Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak, Mustafa Yılmaz ve Salim Zeybek’in nerede olduklarını sormuştu. 28 Temmuz gecesi ise Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz dışındaki dört kişinin Emniyet'te tutulduğuna dair aileler bilgilendirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.