Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: “Diyarbakır’da merkez ve yerel yönetim arasındaki diyalogsuzluk nedeniyle işler durma noktasına geldi”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, 31 Mart seçimlerinden sonra Diyarbakır başta olmak üzere bölgede HDP’li belediye başkanlarının seçildiği yerlerde merkezi ve yerel yönetim arasında yaşanan diyalogsuzluk nedeniyle işlerin durma noktasına geldiğini söyledi. Kaya, Diyarbakır’da vali ve büyükşehir belediye başkanının dört aydır bir araya gelmediğini ve özellikle iki kurumun yönetiminde olduğu Kalkınma Ajansı ve Organize Sanayi Bölgeleri başta olmak üzere birçok işin durma noktasına geldiğini belirterek, “Psikolojik durumun ortadan kaldırılması için bakanlar ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu üzerinden cumhurbaşkanımızdan duruma el atmasını istedik” dedi.

Yönetim kurulu üyeleri ile basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Konuyu daha sonra 31 Mart seçimlerinden sonra bölgede yerel ve merkezi yönetim temsilcileri (vali, belediye başkanı, kaymakam) arasında yaşanan diyalogsuzluğa getiren Kaya, kentin önemli sorunlarını çözmeye çalıştıklarını ancak bölgenin kalkınmasının önündeki önemli engellerden birinin diyalogsuzluk olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Özellikle 31 Mart seçimlerinden sonra yerel ve kamu arasındaki diyaloğu istediğimiz seviyede yakaladığımızı söyleyemeyiz. Hükümetin bugüne kadar bölgenin geri kalmışlığını gidermek için açtığı teşvik paketlerine baktığımızda büyük fotoğraf kaçırıldığı için yeterli derecede başarı elde edilmemiştir. Kamu ve yerel yönetimin ilişkisinin zayıflığı, birlikte proje geliştirilmemesi, ortak proje yapılmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Seçilmiş belediye başkanı seçilmesinin üzerinden dört ay geçmesine rağmen yaşanan diyalogsuzluk nedeniyle Kalkınma Ajansı ve Organize Sanayi bölgeleri – ki ikisine de hem merkezi yönetimin temsilcisi hem de yerel yönetimin temsilcisi ortaktır – bir araya daha gelemedi. Sözkonusu iki kurumda çalışmalar durma noktasına geldi.”

Yaşanan diyalogsuzluğun hem kendilerinin hem sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını da olumsuz etkilediğini söyleyen Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“OSB’ler ve Kalkınma Ajansı çalışamaz hale geldi”

“Bu yaşanan diyalogsuzluk hem bölgenin hem Diyarbakır’ın zararınadır. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bu duruma el koymasını istiyorum. Bölgemizde bu kadar sorun varken, normalde buradaki diyalog, işbirliği ve ortaklığın batı illerine göre iki kat olması gerekiyor. Ama maalesef şu anda herkes kendi çeperinde duruma bakıyor. Cumhurbaşkanımızın bu duruma acilen bir çözüm getirmesi ve yaşanan bu psikolojik ortamı kaldırması gerekir. Sözkonusu diyaloğun sağlanması yasa, yönetmelik değildir, Cumhurbaşkanımızın tutumu bölgedeki kamu yöneticilerini de etkileyecektir. Diyalogsuzluk yaşanan kurumların hepsi anayasal kurumlardır. Özelikle OSB’ler ve Kalkınma Ajansı’nı çalışamaz hale getiren bu diyalogsuzluğun ortadan kaldırılması gerekir.”

Diyarbakır’da vali ve başkan dört aydır bir araya gelmedi”

Diyarbakır TSO Başkanı Kaya, soru üzerine, kayyum uygulamasının bölgede yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu da belirterek, “Bölgede yeniden böyle bir beklenti yaratılmak istenmesi yapılacak en büyük kötülüklerden biri olacaktır. Kayyumlar döneminde yerel kaynakların ne şekilde kullanıldığını gördük. Kamunun kayyum tasarrufunun doğru olmadığını gördük. Yerel ve merkezi yönetim birlikte çalışmaz ise olmaz. Bu kentin ve bölgedeki diğer illeri yönetenlerin bir araya gelmesi gerekir. Sözkonusu psikolojik havanın dağıtılması için Bakanlar ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu üzerinden Cumhurbaşkanımızdan duruma el atmasını istedik. Bu diyalogsuzluk ve bir araya gelmeme devam ederse kente ve bölgeye hizmet yapılması tıkanır. Sözkonusu iki yapının bir araya gelmesi gerekir. Aynı sorun Mardin, Siirt ve Batman için de geçerlidir. Batı illerinde, belediyenin CHP tarafından kazanıldığı yerlerde böyle bir şey sözkonusu değildir. Diyarbakır’da vali ve büyükşehir belediye başkanı bildiğim kadarıyla dört aydır bir araya gelemedi. Bu durumu ortadan kaldıracak tek güç Cumhurbaşkanıdır” diye konuştu.

Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede 31 Mart seçimlerinde HDP’li belediyelerin kazandığı yerlerde merkezi yönetimin temsilcisi olan vali ve kaymakamların HDP’li belediye başkanları ile bir araya gelmedikleri gözlenirken, Diyarbakır’da yapılan düğünlerde davet edilen iki tarafın aynı masada bile oturmadıkları görüldü. Diyarbakır’da HDP’li vekil ve belediye başkanları ile AKP’li vekil ve protokolün davet edildiği düğünlerde tarafların ayrı masalarda oturdukları dikkat çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.