Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı Diyarbakır, Mardin, Van büyükşehir belediye başkanlarını görevden aldı

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alınarak yerlerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in belediye başkan vekili olarak atandığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada 31 Mart Yerel Seçimleri’nde büyükşehir belediye başkanı seçilen Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın, haklarındaki terör ve bölücülük soruşturmaları sebebi ile görevden alındıkları iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı duyurusu ile eşzamanlı olarak polis, sabah saatlerinde Diyarbakır Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesi binalarına operasyon düzenledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın belediye binasına girmesine polis tarafından izin verilmedi. Belediye binalarına yapılan baskınların yanı sıra, çok sayıda HDP ve DBP yöneticisi de gözaltına alındı.

Mart 2014’te yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), resmi sonuçlara göre, başta Diyarbakır ve Van olmak üzere toplamda 97 belediyeyi kazanmıştı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı ise Ahmet Türk bağımsız aday olarak kazanmıştı. Dolayısıyla DBP yönetiminde üç büyükşehir belediyesi vardı. Genel toplamda belediyelerden 11’i il belediyesiydi. Önce 21 Kasım 2016’da Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, ardından da 6 Aralık 2016’ya kadar 46 eş belediye başkanı tutuklanmış ve yerlerine kayyum atanmıştı.

31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Diyarbakır, Van ve Mardin’de seçimleri büyük farkla kazanarak göreve gelen Adnan Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk, kayyumlar döneminde yapılan gereksiz ve usulsüz harcamaları kamuoyu ile paylaşmışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.