Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuşatma altındaki İdlib ve Hama’da endişeli bekleyiş: Suriye ordusu siviller için insani koridor oluşturacağını duyurdu

Suriye ordusu, İdlib ve Hama’ya yönelik kuşatmasını sıkılaştırıyor. Olası bir askeri operasyonun, yeni bir mülteci dalgasına sebep olmasından endişe ediliyor.

Suriye ordusu, İdlib’in Soran bölgesini ve Hama’nın kuzeyini terk etmek isteyen siviller için “insani koridor’’ oluşturulacağını duyurdu. Ayrıca, silahlı grupların kontrolündeki alandan çıkan sivillerin barınma, gıda ve sağlık ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanacağı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM), operasyonların başladığı günden itibaren 900 sivilin hayatını kaybettiğini, 400 bin sivilin ise bölgeyi terk ettiğini açıkladı. Öte yandan, yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib’de Suriye ordusu tarafından yapılması planlanan askeri operasyonun, Türkiye sınırına doğru yeni bir göç dalgası oluşturması bekleniyor.

Yaşanması olası sivil ölümlerin ve göç dalgasının önüne geçmek isteyen Türkiye, askeri operasyona karşı çıkıyor. Bu çerçevede diplomatik adımlarını sıklaştıran Türkiye, İran ve Rusya ile saldırıların durması için görüşmelerini sürdürüyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yapacağı belirtildi.

“Sivil nüfusun zarar görmemesi için her şeyi yapıyoruz”

Öte yandan, Berlin’deki temaslarını sürdüren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. İdlib’deki gelişmelere ilişkin açıklamalar yapan Lavrov, yaşanacak sivil ölümlerinin önüne geçmek ve bölgedeki muhalifleri silah bırakmaya teşvik etmek için “insani koridor” oluşturulacağını söyledi. Lavrov bölgedeki terörist gruplar içinse aynı imkanın sağlanmayacağını belirterek, İdlib‘de terör hedeflerini bombalamaya devam edeceğiz” dedi.

BM: İdlib’de 3 milyon sivil tehdit altında

BM Genel Sekreteri António Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric ise günlük basın brifinginde. BM‘nin hastanelere ve okullara yönelik devam eden saldırıları kınadığını söyledi. Çok sayıda insanın oluşacak sorundan etkilenebileceğini dile getiren Dujarric, ”İdlib’e yönelik saldırıların artması 3 milyon sivilin hayatını etkileyecek yeni bir sorun dalgasına neden olabilir. Çok sayıda kişi çatışmalar nedeniyle ülke içinde beş kez yerinden edildi, bazıları ise 10 kez yaşadığı yeri terk etmeye zorlandı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.