Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sarphan Uzunoğlu ile söyleşi: “Çatışmadan sonra Beyrut’ta Hizbullah yanlıları çok geniş kutlamalar yaptı, bir festival havası vardı”

İsrail ve Hizbullah arasında “insansız hava aracı” tartışmalarından sonra başlayan gerginlik, çatışmaya dönüştü. Hizbullah’ın sınırda İsrail askeri aracının vurmasının ardından İsrail de tank ve top atışlarıyla çatışmaya devam etti. 

Hizbullah konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Hasan Zebib ve Yasir Dahir Şehitler Grubu‘nun, Avivim askeri noktasını vurarak orada bulunanları öldürdüğü ve yaraladığını belirtti. İsrail televizyonu ise saldırıda ölü ya da yaralı olmadığını, yalnızca maddi hasar olduğunu öne sürdü.

İsrail ve Lübnan arasında 2006’da bir ay süren savaştan beri büyük çaplı çatışma yaşanmamıştı. Gazeteciler ve siyasiler tekrar savaş çıkmayacağını düşünse de halk bu konuda endişeli. 

Lübnan medyasının çatışmayı nasıl gördüğünü ve halkın bu konuda ne düşündüğünü Beyrut’ta yaşayan Lübnan Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sarphan Uzunoğlu ile konuştuk. 

“Dün akşam Hizbullah yanlıları kutlamalar yaptı”

Çatışmanın ardından sakinliğin hâkim olduğunu söyleyen Sarphan Uzunoğlu, Birleşmiş Milletler askerlerinin bölgede patlamamış patlayıcı olup olmadığını araştırdıklarını söyledi.

Çatışmada ölü ya da yaralı olup olmadığını sorduğumuzda Uzunoğlu, bu konuda çok çeşitli dezenformasyon yapıldığını ve Lübnan medyasında yer alan haberlerde de çatışmada sadece maddi hasarın olduğundan bahsedildiğini belirtti.

Bugün, dünden çok farklı bir fotoğraf gördüğünü belirtten Uzunoğlu“Dün gece Beyrut’ta Hizbullah yanlıları çok geniş kutlamalar yaptılar. Havalimanına giden yol tamamıyla sarı bayraklarla ve motosikletli insanlarla kuşatıldı ve kutlama yapıldı. Ortada kutlanacak bir şey yok, Lübnan bir sorunlar cumhuriyeti; su, elektrik, yolsuzluk, yoksulluk, devletin içerisinde bulunduğu borçlar ve kişisel borçlarla sorun batağında. Bunun iki taraf içinde güç gösterisi olduğunu düşünenler var ama çoğu uzman, İsrail’in bu saldırılar sayesinde seçimlerde büyük kâr elde ettiğini söylüyor” dedi

“Ülkeyle ilgili endişeler sınıfsal olarak bölünmüş durumda”

Lübnanlılar’ın, İsrail’e karşı öfkeli olduğunu söyleyen Uzunoğlu, halkta büyük bir endişenin hâkim olduğunu ve insanların bu konularda konuşmaktan çekindiğini söyledi:

“Burada ‘Ben Hizbullah’a karşıyım’ gibi ifadeleri kullanmaktan insanlar çekiniyorlar çünkü bambaşka bir politik ortamdan bahsediyoruz, burası Ortadoğu. İnsanlar savaş ile ilgili haberleri izlerken ve bununla ilgili yorum yaparken sürekli ağızlarında ‘İnşallah bu iş uzamaz’ cümlesi var. Maddi durumları iyi olan ve Hizbullah’ı desteklemeyen gruplara sorduğunuzda çok daha mesafeli ve eleştirel olduklarını görüyorsunuz. Dün kutlamada olan gruplara baktığımızda ise maddi durumu düşük olan kişileri görüyoruz. Endişelerin de sınıfsal olarak bölünmüş durumda olduğunu söyleyebiliriz.”

Söyleşinin tamamı için; 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.