Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

451 yıllık çeşmenin bir kısmı yıkılmıştı, İBB harekete geçti ve çalışmayı durdurdu

İstanbul Karaköy’de bulunan Mimar Sinan’ın 451 yıllık eseri Yanıkkapı Çeşmesi’nin bir kısmı restorasyon yapılacağı gerekçesiyle yıkıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) harekete geçerek çalışmayı durdurdu ve sorumlular hakkında adli ve idari işlemler başlatıldı.

İstanbul Beyoğlu ilçesine bağlı Emekyemez Mahallesi‘nde bulunan Yanıkkapı Çeşmesi‘nde devam eden restorasyon çalışmalarında bir bölümün yıkıldığı görüntüler işyerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerin sosyal medyada gündeme oturmasının ardından 451 yıllık eserin bir bölümünün yıkılması tepkilere yol açtı.

Danışma kurulu kararına uygun değil

Bunun üzerine İBB harekete geçti ve bölgeye giderek çeşmenin bir bölümünün yıkıldığının, yıkılan kısımların levha ile kapatıldığının tespit edildiğini duyurdu. Restorasyonun, danışma kurulunun aslına uygun şekilde yapılma kararına rağmen buna uygun yapılmadığı belirtildi.

Bu çerçevede Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm birimlere bilgilendirme mesajı gönderen İBB, kusurlu çalışmanın durdurulduğunu ve uygulamayla ilgili adli ve idari işlem başlatıldığını duyurdu.

Yenilenerek hizmete açılacak

İBB tarafından yapılan açıklama şöyle sonlandırıldı: “Bu arada kamuoyuyla şunu da paylaşmak isteriz; restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte, tarihi çeşmenin üzerinde uzun yıllardır yer alan ve çay ocağı olarak kullanılan betonarme yapılar sökülmüştür. Çeşmenin hazne bölümünde ise, dönemine uygun olmayan çimento esaslı sıva ve zemin kaplama malzemeleri kaldırılmıştır. İBB olarak; İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu kararlarına göre restore edilen çeşmenin, aslına uygun şekilde yenilenerek İstanbullular’ın hizmetine açılacağını da eklemek isteriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.