Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’da yabancı düşmanlığı büyüyor: 5 kişi hayatını kaybetti, 110’un üzerinde gözaltı var

Güney Afrika’da pazar günü başlayan yabancılara yönelik şiddet olayları devam ediyor. Sadece başkent Johannesburg’da beş kişinin saldırılar yüzünden hayatını kaybettiği açıklandı.

Yabancılara ait işletmeleri hedef alan yağma olayları ve saldırılar, pazar günü Johannesburg şehir merkezinde bulunan bir binada çıkan yangında üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başladı. Şiddet, başkent Johannesburg’dan hızlıca ülkenin diğer şehirlerine de yayıldı. Birçok şehirde, Güney Afrikalı olmayan kişiler tarafından işletilen onlarca işyeri yağmalandı, birkaç tır kundaklandı.

Yaşanan olaylar, ülkedeki göçmenleri tedirgin etmiş durumda. Johannesburg‘da market işleten Bangladeş kökenli Kamrul Hasan, “Altı aydır aynı şey oluyor. Peki neden hâlâ buradayız? Her şeyimi kaybettim. Güney Afrika hükümeti uçak biletlerimizi karşılarsa dönerim” diye konuştu.

Sahraaltı Afrika’nın en gelişmiş ülkesi olması sebebiyle göç alan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yabancı düşmanlığı ve yabancılara karşı şiddet artık sıradan bir olay haline gelmiş durumda.

AP Photo

Olayların ardından konuşan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, “Bazı şehirlerimizde yayılan şiddeti en güçlü şekilde kınıyorum. Bakanlarla güvenlik toplantısı gerçekleştireceğiz ve yaşananlara göz yummayacağız, durdurmanın bir yolunu bulacağız” dedi.

https://twitter.com/CyrilRamaphosa/status/1168857079106408453?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1168857079106408453&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lemonde.fr%2Finternational%2Farticle%2F2019%2F09%2F03%2Fafrique-du-sud-cinq-morts-dans-des-violences-xenophobes_5505983_3210.html

“İşsizlik ve fakirliği sorumlusu göçmenler

Güney Afrikalılar, ülkedeki işsizlik ve fakirlikten göçmenleri sorumlu tutuyor. Son yaşananlar ise ülkedeki yabancı düşmanlığını daha ciddi bir boyuta taşıdı. Saldırılardan, en çok etkilenen ise Güney Afrika’da yoğun olarak yaşayan Nijeryalılar oldu.

Nijerya‘da da Güney Afrikalılar’ın sahibi olduğu işletmelere karşı genel boykot ilan edildi ve saldırılar başladı.

Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama ile Güney Afrika’nın Nijerya Yüksek Temsilcisi Bobby Moroe, başkent Abuja‘da, son günlerde yabancılara, özellikle Nijeryalılar’a yönelik artan saldırılar nedeniyle baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Yaşananları kınadığını söyleyerek söze başlayan Onyeama, Güney Afrika hükümetinin mağdurlara tazminat ödemesi gerektiğini söyledi. Faillerin adalete teslim edilmesi için çağrıda bulundu Onyeama, “Nijerya hükümeti olarak suçun sınır tanımadığına inanıyoruz ve Güney Afrika dahil olmak üzere yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı korumak için her şeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.

Güney Afrika polisi, saldırıların ardından ülke genelinde 110’un üzerinde kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

2015 yılında, Johannesburg ve Durban’daki yabancılara ait işletmeleri hedef alan yağmalamalar sırasında yedi kişi öldürülmüş, 2008’de ise yabancı düşmanlığı 62 can almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.