Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope yeni eğitim yılında okullardaydı: Okul gereçlerine zam geldi, veliler tedirgin

18 milyon öğrenci ve bir milyon öğretmen üç aylık yaz tatilinin ardından bugün ders başı yaptı. 2019-2020 eğitim yılında köklü bir değişiklik olmadı, ama tek farkla: Veliler ve öğrenciler bu yıl ilk defa uygulanacak iki ara tatilin kafa karıştırdığını belirtiyor. Medyascope’tan Gamze Elvan ve Hazar Dost okulun ilk günü öğrenciler, veliler ve eğitim uzmanları ile görüştü.

Bu yıl öğrenciler sömestr tatili haricinde, her iki dönemde de beş gün tatil yapacak. Öğrenciler, ilk dönemde 18-22 Kasım’da, ikinci dönemde de 6-10 Nisan tarihlerinde eğitim ve öğretime ara verecek.

Kriz şartları velileri düşündürüyor

Okul önlerinde çocuklarını bekleyen velilerin en büyük sıkıntısı ise Türkiye’de bir süredir etkisini hissettiren ekonomik kriz. Medyascope’un sorularını cevaplayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 Numaralı Şube Başkanı Ayfer Koçak, “Tam anlamıyla parasız eğitim söz konusu değil. Öğrencilerden hâlâ kayıt gereksinimi gibi toplarca kağıt, kutularca tahta kalemi isteniyor. Veliler bütçesini düşünerek en ucuzunu aldığı zaman, hijyen ve sağlık açısından da sıkıntılar çıkabiliyor” diyerek öğrenim döneminin sıkıntılarına değindi. Bugün okullardaki eğitim sisteminin sınav sistemini desteklemediğini belirten Koçak,  “Sıkıntıların ertelerseniz, sıkıntılar bitmez, büyür” dedi.

Ayfer Koçak, eğitim sisteminin sürekli değişmesinin de öğrenciler açısından dezavantaj olduğunu söyledi. Koçak, bunun en büyük kanıtının sınav sonuçları olduğunu belirtti. “Nitelikli okul” tanımlamasının başlı başına sıkıntılı bir durum olduğunu belirten Koçak, niteliksiz eğitimin kuşakları yok ettiği kanısında.

Kırtasiye masrafları da arttı

Veliler ise yeni eğitim yılının heyecanını yaşıyor. Ancak okul gereçlerinin pahalılığı onları düşündürüyor. Veliler okul alışverişini iki parçaya bölerek aile ekonomisini dengelemeye çalıştıklarını söylüyor. Şimdilik kırtasiye malzemesi satanların sürümden kazanmak için okulun ilk günlerinde fiyatları makul düzeyde tutmaya çalıştıklarını söyleyenler de var.

İstanbul’un en yoğun merkezlerinden biri olan Şişli’deki bir kırtasiye işletmecisi, “fiyatların yakın zamanda düşmeye başladığını, her bütçeye uygun ürünlerin bulunduğunu” belirtiyor. Kırtasiyeciler, fiyatların döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle değişkenlik gösterdiğini söylüyor. Konuştuğumuz veliler okul gereçlerini satın alırken bütçelerini dikkatlice hesap ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.