Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MEB’in “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni yönetmelikten çıkarmasını Dr. Melike Acar değerlendirdi: “Bu yönetmelik kız çocuklarının eve hapsedilmesi anlamına geliyor”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ni etkinlik alanlarından çıkardı. Aynı yönetmelikte sivil toplum kuruluşlarının okullarda sosyal etkinlik yapmasının önünü açan madde de yer alıyor.

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan değişiklikle Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin üçüncü maddesinde yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Akit gazetesi ve benzeri çevrelerin hedef göstermesiyle MEB, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini kaldırmış ve Yükseköğretim Kurumu da benzer bir kararla “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi”ni kaldırdığını açıklamıştı.

MEB’in yayınladığı yönetmelikteki değişiklikleri MEF Üniversitesi Eğitim Birimleri, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Melike Acar ile konuştuk. 

“Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler katlanarak artıyor”

Melike Acar daha önce de bu konuyla ilgili etkinlik yapmak istenildiğinde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin çıkmadığını vurguladı. Yapılan değişikliğin ne anlama geldiğini sorduğumuz Acar, bunun eşitsizliği daha da artıracağını belirtti ve ekledi:

“Eskiden de bu alanda çalışma yapmak istediğimizde MEB buna, içerisinde ‘cinsellik’ kelimesi geçtiği gerekçesiyle izin vermiyordu. Kız çocuklarının bir alana; özellikle domestik alana, ev içi alana hapsedilmesi anlamına geliyor. Bunun işaretleri vardı. Zaten bu eşitsizlik örtük olarak ve çok açık olarak müfredatın her yerinde var. Yönetmelikteki değişiklik bunun daha da katlanarak artması demek.”

  Melike Acar ile yaptığımız söyleşinin tamamı için: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.