Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi petrol tesislerine saldırı: ABD Dışişleri Bakanı Pompeo İran’a verilecek yanıtla ilgili eşgüdüm için Suudi Arabistan’da

Amerika Birleşik Devletleri’nin Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yapılan saldırıların arkasında İran’ın olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu açıklamasının ardından, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo verilecek muhtemel karşılığı görüşmek için Suudi Arabistan’a gitti. Pompeo Cidde’de Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüştükten sonra Abu Dabi’ye giderek Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bn Zayid ile bir araya gelecek.

Suudi yönetiminin de bugün saldırılarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, İran aleyhindeki kanıtları kamuoyuyla paylaşması bekleniyor. ABD, Suudi Arabistan’da petrol tesislerine yapılan saldırının İran’dan düzenlendiğinde ısrarlı ve saldırıda kullanılan insansız hava araçları (İHA) ile füzelerin kalkış noktalarını tam olarak tespit ettiklerini söylüyor.

İran Trump yönetimine mektup yolladı: Saldırılarla ilgimiz yok

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan ABD’li bir yetkili Trump yönetiminin, saldırıların İran’dan atılan seyir füzeleri ile yapıldığına dair delilleri Birlemiş Milletler Genel Kurulu’na sunacağını söyledi. Reuters’e konuşan diğer bir yetkili ise füze ve İHA’ların İran’ın güneybatısından gönderildiğini ileri sürdü.

İran ise başından beri saldırlarla ilgisi olmadığını savunuyor. Tahran yönetimi Trump yönetimine bir de resmi mektup yollayarak saldırıdan sorumlu olmadığını, ancak olası bir askeri saldırıya da derhal ciddi misilleme yapılacağını bildirdi. Mektup iki ülke arasında diplomatik ilişkiler kesik olduğu için İran’ın İsviçre büyükelçiliği üzerinden gönderildi.

Pentagon İran’a verilebilecek askeri karşılık seçeneklerini Trump’a sundu

New York Times gazetesine göre, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Başkan Trump’a aralarında füzelerin ateşlendiği noktalar ve depolama alanlarının vurulması ya da İran’ın petrol altyapısını hedef alabilecek gizli siber operasyonların da olduğu bir dizi askeri seçenek sundu. Orgeneral Dunford salı günü yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın henüz askeri bir operasyon talep etmediğini yalnızca planlama yapılmasını istediğini belirtti.

Hafta sonunda yapılan ve Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin yarıya düşmesine neden olan saldırıları Yemen’deki İran destekli Husiler üstlenmişti. İsyancı grup, saldırıları 10 adet İHA ile gerçekleştirdiklerini açıklarken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise İran’ı suçlamıştı.

Fransa, Suudi Arabistan’dan gelen talep üzerine saldırının kaynağı ve yöntemi ile ilgili soruşturmaya katkıda bulunmak üzere Riyad’a uzman göndereceğini açıklarken, Japon Savunma Bakanı Taro Kono istihbarat kaynaklarından saldırıda İran’ın rolü olduğuna dair bir rapor almadıklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.