Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görevden alınan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın döneminde 115 tren kazasında 185 kişi öldü

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İsa Apaydın, Resmî Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alındı. Apaydın’ın yerine yardımcısı Ali İhsan Uygun atandı. Apaydın aslında 19 Şubat 2019’dan bu yana, zaten bu görevde değildi. Kararname ile görev değişikliği resmiyet kazanmış oldu.

İsa Apaydın döneminde 115 kazada 185 kişi öldü

2016 yılından beri bu görevde bulunan İsa Apaydın döneminde 115 tren kazası meydana geldi. Bu kazalarda 185 kişi öldü, 473 kişi yaralandı.

Apaydın sadece, 13 Aralık 2018’de Ankara’da yaşanan ve dokuz kişinin öldüğü Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasında kusurlu bulundu.

Kazanın üç ana nedeninden birinin hattın eksikleri olduğu halde işletmeye açılması olduğu belirtilen bilirkişi raporunda, “Ankara-Sincan hızlı tren hattını imalatı tamamlanmadan, ETCS/ERTMS sistemi gerekleri olmadan işletmeye açtığı için TCDD Genel Müdürü İsa A. kusurludur. Kazanın birinci ‘kök’ nedeni, hattın eksikleri olduğu halde açılması, diğer bir ifadeyle hattın açılması için acele edilmesidir” denildi.

8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleşen ve 25 kişinin öldüğü Çorlu Tren Kazası‘nda dokuz yaşındaki oğlunu kaybeden Mısra Öz Sel, Apaydın tarafından Twitter’da engellenmişti.

İsa Apaydın 1987’de mühendis olarak göreve başladığı TCDD’de sırasıyla uzman mühendis, şube müdürü, bölge müdürü görevlerinde bulundu. 2005-2015 yılları arasında TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Apaydın, 14 Nisan 2016 tarihinde vekaleten, 13 Mayıs 2016 tarihindeyse asaleten TCDD Genel Müdürlüğü görevine atandı.

Yeni genel müdür Uygun da Ankara’daki tren kazasında kusurlu bulunmuştu

23 Haziran 2015 tarihinde TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve atanan Ali İhsan Uygun da, 13 Aralık 2018 tarihinde Ankara’da yaşanan ve dokuz kişinin öldüğü tren kazasının bilirkişi raporunda kusurlu bulunan dokuz üst düzey yöneticiden biriydi.

Kazanın üç ana nedeninden ikincisinin “yanlış trafik yönetim sistemi” olduğu belirtilen raporda, “Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan U., TCDD Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mükerrem A. imzalı yazı ile yeni trafik yönetim sistemi kurulmuştur. Bu sistem daha önce uygulanan bir sistem değildir. Olası riskleri bilinmemektedir ve literatürde karşılığı yoktur. Bunun uluslararası düzenlemelerde ve uluslararası demiryolu ağında karşılığı bulunamamıştır. Yeni bir trafik yönetim sistemi kurulması emniyet açısından büyük bir değişikliktir. Bu nedenle, Ali İhsan U. ve Mükerrem A. ile Trafik ve İstasyon Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Recep K. kusurludur” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.