Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Taşlar Yerinden Oynuyor” – Anadolu’nun arkeolojik hafızasının hikayesi

Haber: Betül Başak / Kamera-kurgu: Özge Açıkgül

Arkeolojik varlıklara yönelik farkındalığı artırmayı ve Anadolu’nun arkeolojik mirasının tanıtımını amaçlayan “Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu” belgesel projesinin lansman toplantısı İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Hasankeyf’ten Kırklareli’ne, insanlığın ilk yerleşimlerini araştıran arkeolojik kazı çalışmalarını ve müzelerdeki koleksiyonları kayıt altına alarak görünür kılan belgeselin yönetmeni Enis Rıza, “Bundan 10 sene önce Anadolu’nun neolitik tarihi olduğu bilinmiyordu, bu çalışmayla bu gerçek ortaya çıkmış oldu” dedi.

Tarih profesörü Edhem Eldem de, arkeolojinin tarih yazımında çok önemli olduğunu vurguladı:

“Bu tarz çalışmalar ülkelerin milli tarih anlayışlarının ne kadar yanlış olduğunu ortaya çıkarıyor. Popülizmin, yabancı düşmanlığının bu kadar palazlandığı günümüzde, bu sorunların çözümlerinden biri de tarihten geçiyor.”

Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı” kapsamındaki projenin diğer sponsorları arasında İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.