Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Greta Thunberg’den dünya liderlerine: “Kitlesel yok oluşun eşiğindeyiz, hâlâ tek konuştuğunuz şey para. Bu ne cüret!”

16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, iklim krizine karşı önlem almakta ayak direyen dünya liderlerini tutkulu ve etkili bir konuşmayla kınadı:

“Gelecek nesillerin gözleri üzerinizde. Bizi yüzüstü bırakmayı seçerseniz, sizi asla affetmeyeceğiz… Dünya uyanıyor. Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim geliyor!”

Tüm dünyaya yayılan “iklim için okul grevi” hareketini başlatan isim olan Thunberg, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı dört dakikalık konuşmasında şunları söyledi:

Her şey yanlış. Benim burada olmamam gerekirdi. Benim, okyanusun öteki tarafında, okulda olmam gerekirdi. Ama sizler, umut için biz gençlere geliyorsunuz. Bu ne cüret! Boş laflarınızla benim hayallerimi, benim çocukluğumu çaldınız ve üstelik ben şanslı olanlardan biriyim. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Tüm ekosistem çöküyor. Kitlesel yok oluşun eşiğindeyiz ve hâlâ tek konuştuğunuz şey para ve ebedi ekonomik büyüme masalları. Bu ne cüret!

30 yıldan uzun süredir bilim apaçık söylüyor. Görmezden gelmeye ve ihtiyaç olan politikalar ve çözümler hâlâ ortada olmadığı halde, buraya gelip de yeteri kadarını yaptığınızı söylemeye nasıl cüret edersiniz! Bizi duyduğunuzu ve durumun aciliyetini anladığınızı söylüyorsunuz. Ne kadar üzgün ve kızgın olursam olayım, buna inanmak istemiyorum. Çünkü durumu gerçekten anladıysanız ve buna rağmen harekete geçmemeye devam ediyorsanız, o zaman kötüsünüz demektir. Ben buna inanmayı reddediyorum.”

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin raporlarına atıfla küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede tutmak için 10 yıl içinde karbon salımlarını yüzde 50 azaltma önerisinin bile yeterli çözüm olmadığını anlatan Greta Thunberg, göz yaşlarını tutmaya çalışarak liderlere harekete geçmeleri için seslendi:

Bizi yüzüstü bırakıyorsunuz. Ama gençler ihanetinizi anlamaya başladı. Gelecek nesillerin gözleri üzerinizde. Ve eğer bizi yüzüstü bırakmayı seçerseniz, ben de size ‘Sizi asla affetmeyeceğiz’ diyorum. Bunun yanınıza kalacağını da sanmayın. Çizgiyi şimdi hemen burada çiziyoruz. Dünya uyanıyor. Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim geliyor!

Trump’ın alaycı tavrı tepki çekti

ABD Başkanı Donald Trump dün BM’yi ziyaret eden liderler arasındaydı ve BM İklim Eylem Planı Zirvesi için liderlerin toplandığı salona da birkaç dakikalığına uğradı. Trump salona girerken Greta Thunberg ile yolları kesişti. Genç aktivisitin öfkeli bakışları kameralara yansıdı.

Trump ise Thunberg’in yaptığı konuşmayı, Greta Thunberg için “parlak ve güzel bir geleceği için sabırsızlanan çok mutlu bir genç kıza benziyor” yorumu eşliğinde Twitter’dan paylaştı. Trump’ın alaycı sözleri tepki çekti, “ABD Başkanı 16 yaşındaki Asperger sendromu olan bir kızla dalga geçiyor” yorumları yapıldı.

Thunberg’den Trump’a tepki gecikmedi

Donald Trump’ın hakkında söylediklerinden sonra, Greta Thunberg’in Twitter hesabının “bio” bölümü değişti. Thunberg, Twitter hesabında kendisi için “parlak ve güzel bir geleceği için sabırsızlanan çok mutlu bir genç kız” yazdı.

Thunberg ve arkadaşları Türkiye dahil beş ülkeden şikayetçi oldu

Aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu, 8 ile 17 yaş arasında farklı ülkelerden 15 çocuk beş ülkeyi iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle UNICEF’e şikayet etti. Uluslararası hukuk şirketi Hausfeld tarafından hazırlanan ve Earthjustice adlı yardım kuruluşu tarafından desteklenen dilekçede çocuklar, iklim değişikliğinin kendi hayatlarına etkisini anlatıyor. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanmasını gözetmekle sorumlu olan BM Çocuk Hakları Komitesi’nce değerlendirilecek olan şikayet dilekçesi kabul görürse, adı geçen ülkelerden şikayetlerle ilgili cevap vermeleri istenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.