Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

14. duruşmada Berkin Elvan’ın annesi: “Çocuklarınıza bakarken benim çocuğumu gözünüzün önüne getirin, sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum”

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ölen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, 14. duruşmada mahkeme heyetine “Yeter artık, bu kaçıncı duruşma! Biz artık adalet bekliyoruz. Çocuklarınıza bakarken benim çocuğumu gözünüzün önüne getirin. Sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum. Rahat uyuyabiliyor musunuz?” diye seslendi.

İddianamedeki tek sanık olan ve hâlâ görevi başındaki polis memuru Fatih Dalgalı’nın TCK 82/1 maddesi kapsamında “olası kastla öldürme” suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın 14. duruşması bugün, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya Elvan ailesi ve avukatlarının yanı sıra, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da katıldı.

“Yeter artık, bu kaçıncı duruşma! Katil orada belli”

Duruşmada ilk olarak Gülsüm Elvan söz aldı. Davanın bir türlü sonuçlanmadığını ve istedikleri raporların sürekli reddedildiğini anlatan Elvan şöyle konuştu: “Bir türlü sonuçlanamıyor yargılama. Nereye gönderiliyorsa, reddediliyor. Anlamış değilim. Burada bir çocuk var. Bugün bizim ülkede öldürülen çocuklar kararlaştırılırken ya vatan haini ya terörist ilan ediliyordu. Şimdi anneleri karşı karşıya getiriyorlar. O anne, biz anne değil miyiz? Benim çocuğum 269 gün, 15 yaşına geldi 16 kiloya düştü. Ben anne değil miyim? Ahmet Atakan’ın daha açılmamış bir duruşması var. O anne değil mi? Ethem Sarısülük’ün annesi her konuştuğunda bir soruşturma. O anne değil mi? Hasan Ferit’in annesi anne değil mi? Dilek Doğan annesinin kucağında öldürüldü, o anne değil mi? Daha bir hafta olmadı, 6 yaşında bir çocuğu panzer ezdi. O anne değil mi? Biz bunların yanıtlarını niye alamıyoruz?”

“Rahat uyuyabiliyor musunuz?”

“Annelerin acılarını neden yarıştırıyorlar” diye soran Elvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Beni meydanlarda yuhalattı, Rabia’yı andı. Soruyorum; o 17 yaşında, benim oğlum 16 yaşındaydı. Berkin daha çocuktu, daha diplomasını almadı. Oğlumu terörist ilan etti. Annelerin acılarını neden yarıştırıyorlar? Biz artık adalet bekliyoruz. Biz de anneyiz. Ceza verilmesini istiyoruz. Daha kaç can gidecek, ne kadar kan dökülecek? Yeter artık, bu kaçıncı duruşma! Katil orada belli. Gezi’de öldürülen çocukların hepsi Aleviydi. Bizim çocuklarımızdı. Çocuklarınıza bakarken benim çocuğumu gözünüzün önüne getirin. Daha da diyecek bir şeyim yok, sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum. Rahat uyuyabiliyor musunuz?”

Gülsüm Elvan’ın konuşması sırasında baba Sami Elvan duruşma salonundan çıktı.

“Mevcut cevapların hepsinde katil belli”

Avukat Çiğdem Akbulut da zaman kaybedildiğini belirterek Berkin Elvan’ın katilinin artık yargılanması gerektiğini söyledi. Katilin belli olduğunu, raporun beklenmesine bile gerek olmadığını söyleyen Akbulut, “Mevcut cevapların hepsinde katil belli. Biz artık beklemek istemiyoruz. Berkin’in katilinin hak ettiği cezayı alması gerekiyor. Bu ülkede adaletin kırıntısı varsa belki bu mahkemeden çıkar umudu verecek. Raporların cevaplarını bekliyorsanız elinizdeki hukuki gücü kullanarak ara karar vermenizi bekliyoruz. Cevap gelmesi halinde tüm beyanlarımızı sunacağız” dedi.

Akbulut’un konuşmasından sonra Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, davada yavaş yavaş sona gelindiğini belirterek “Eleştirebilirsiniz ama dosya bize geldiğinden beri gerekeni yaptık. Konu toplumsal bir olay olunca rapor gelmesi zor oluyor, biliyorsunuz” diye konuştu.

Sanık avukatlarından Gülendam Aslan ise İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığı’nın vereceği bilirkişi raporunun beklenmesini ve tanıkların dinlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti verdiği kararda, raporun beklenmesine ve duruşmanın 13 Kasım 2019’a ertelenmesine hükmetti.

Gülsüm Elvan, HDP önünde oturan annelere seslendi

Daha sonra Çağlayan Adliyesi önünde avukatlarıyla birlikte bir açıklama yapan Gülsüm Elvan, HDP önünde oturan annelere seslenerek “Orası yeri değil, gelin birleşelim, barışı getirelim. Daha da başka bir anne ağlamasın. Yeter artık, başka çocuk ölmesin. Bizim derdimiz bu” dedi. Avukat Can Atalay da, tetiği kimin çektiğinin ve Berkin’in katilinin belli olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.