Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD lideri Bağdadi’ye destek mesajları paylaşanlara yönelik operasyonlar sürüyor: Adana ve Konya’da iki kişi gözaltına alındı

IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin yeni ses kaydı sonrasında örgüte destek fotoğrafları paylaşan kişilere yönelik operasyonlar devam ediyor. Son olarak Adana’da bir kişi gözaltına alındı. Böylece gözaltına alınanların sayısı ikiye yükseldi.

Bu paylaşımlarla ilgili ayrıntılı bir analiz, Doğu Eroğlu tarafından Medyascope’ta yayınlandı.

IŞİD lideri Bağdadi’ye Adana’dan destek mesajı yayınlayan kişinin kimliğinin belirlendiği ve gözaltına alındığı Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından açıklandı. Adana Emniyet Müdürlüğü’ne göre, Twitter’dan destek mesajı yayınlayan 26 yaşındaki Barış C., 2015’te sınır ihlali yapıp Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalanıp 22 ay cezaevinde kaldı. Paylaştığı görsel sonrasında tekrar takibe alınan Barış C., Adana’nın Seyhan ilçesinde yakalandı ve sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Bağdadi’nin ses mesajı sonrasında ortaya çıkan diğer görsellerde olduğu gibi, Barış C.’nin paylaştığı görselde de “Baqiyah” ve “Yakında” ifadeleri bulunuyordu. Not kağıdında “Vallahi intikam alacağız. Bir mühlet sonra olsa da intikam alacağız” mesajının yer aldığı, aynı zamanda “Adana” yazısının da bulunduğu görülüyordu. Bir defter kâğıdına yazılan not, yanında bir bıçakla fotoğraflanmıştı.

16 Eylül 2019’da “Vilayet-ül Adana, yakında yakında” başlığıyla fotoğrafı paylaşan hesap, aynı gün daha erken saatlerde Keşmir bölgesinden olduğu belirtilen bir videoyu paylaşmış ve “Vallahi intikam alacağız. Bir mühlet sonra da olsa intikam alacağız biiznillah” diye yazmıştı. IŞİD kampanyasına destek görselinde yer alan ifadelerin neredeyse kelimesi kelimesine aynısının, aynı hesapta birkaç saat önce yer alması, bu notun ilgili Twitter hesabını kullanan kişi tarafından hazırlanmış olabileceği kanısını doğurmuştu. Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Barış C.’nin üzerinde bulunan telefondan, fotoğrafın paylaşıldığı Twitter hesabına erişim sağlandığını da tespit etti.

Bağdadi’ye destek görseli paylaşıp yakalanan ikinci kişi

Bağdadi mesajı sonrasında destek görseli yayınladığı için Konya’da bir kişi geçen hafta gözaltına alınmıştı. Konya kent merkezinde, Alaaddin Tepesi’nden aşağıya uzanan, Mevlana Caddesi’ne bakan merdivenlerde çekildiği anlaşılan fotoğrafa düşülen notta, “Konya Vilayeti” “Bağdadi’ye hediye” ve “Yakında inşallah” ifadelerinin yer aldığı görülüyordu.

Konya’nın en merkezi noktalarından birinde fotoğraf çekerek kampanyaya katılan kişi, çok geçmeden Konya Emniyeti tarafından yakalanmıştı. Konya Valiliği olayı, “16.09.2019 Pazartesi günü üzerinde Arapça ‘Yakında İnşallah’ ibareli DEAŞ Terör Örgütü yanlısı yazılar bulunan kağıt ile ilimiz Alaaddin Tepesi bölgesinde fotoğraf çekerek sosyal medya üzerinden paylaşan şahıs, 17.09.2019 tarihinde güvenlik güçlerimiz tarafından yakalanmış olup, şahsın anılan terör örgütü ile iltisak ve irtibatlarına yönelik çalışmalara devam edilmektedir” açıklamasıyla duyurmuştu.

IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin 16 Eylül 2019’da yayınlanan yeni ses mesajı sonrasında örgüt küresel bir kampanya yürütmüş, pek çok IŞİD takipçisi kendi destek mesajlarının yazılı olduğu kağıtları, kimi zaman bulundukları yerleri de gösterir şekilde fotoğraflayarak paylaşmıştı. Bu kampanyaya kısa süre içerisinde Türkiye’den de hesaplar katılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.