Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den Uluslararası Suriye Konferansı: Sorunların Suriye ile birlikte çözülebilmesi için zemin aranacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) cumartesi günü uluslararası katılımcıların da yer alacağı bir “Suriye Konferansı” düzenliyor. İstanbul’daki konferasın devletler düzeyinde katılım gerçekleştirilen Cenevre Konferansı ile Astana veya Soçi süreçlerine alternatif bir girişim olarak algılanmaması gerektiğine özel bir vurgu yapan CHP, toplantının amacını “Suriye’nin komşularının, sorunu Suriye ile birlikte ele alabilecekleri zeminin yaratılması imkanlarını araştırmak” olarak özetliyor.

Çarşamba günü konferansla ilgili basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Rusya, ABD, Avrupa Birliği, İran, Irak ve Suriye’den temsilciler çağırıldığını, Türkiye’den ise çeşitli siyasi partilerden katılım beklediklerini ancak AKP’den henüz yanıt almadıklarını söyledi.

Açılışını Ağbaba ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağı konferansta beş panel düzenlenecek: “Suriye sorununun uluslararası boyutu”, “Suriyeli sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar”, “Toplumsal yaşam ve uyum”, “Bölgedeki askeri ve hukuki durumun güncel değerlendirmesi” ve “Yerel yönetimlerin rolü, sorunlar, öneriler”.

Konuşmacılar arasında eski TBMM başkanlarından Hikmet Çetin, AB Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Christian Berger, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Şam’daki Süryani Katolik Başpiskoposluğu’ndan Qael El Malasi, Rusya’dan Türk-Rus Proje Geliştirme Derneği Başkanı Ivan Starodubtsev gibi isimlerin yanı sıra, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazeteciler bulunuyor.

Veli Ağbaba basın toplantısında, Suriye’den davet edilenlerin bazılarının vize problemi yaşadığını, gelecek olanların ise gazeteci ve akademisyen kimliğiyle konferansa katılacaklarını söylemişti. Ağbaba, “PYD’den veya Suriye demokratik muhalefetinden kimseyi davet ettiniz mi?” sorusuna ise “PYD’den kimseyi davet etmedik. PYD 2015’ten beri Türkiye kanunlarında terör örgütü olarak geçiyor, o nedenle. Irak Kürdistan bölgesinden de yok. Kürtler’den katılımcı ve gözlemci olacağını söylemek mümkün” yanıtını vermişti.

Gün boyu devam edecek konferansın sonunda çözüm önerileri içeren sonuç bildirgesini CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz kamuoyuyla paylaşacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.