Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Davası: Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi, bir sonraki duruşma 24 Aralık’ta yapılacak

Gezi Davası’nda ara karar açıklandı. Mahkeme, tek tutuklu sanık, iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bundan sonraki duruşmalar 24-25 Aralık tarihlerinde yapılacak. Mahkemenin kararında firari sanıklar hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin infazının beklenmesine, Kavala’nın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, öngörülen cezanın kaçma şüphesi doğurması nedeniyle tutukluluğunun devamına karar verildi.

Duruşma Silivri Cezaevi Yerleşkesi’nde yapıldı. Kavala savunmasında 16 aydır cezevinde tutulmasının hak ihlali olduğunu belirtti.

“Hakkımdaki suçlamalar kanaat ve varsayımlara dayanıyor. İddianamede Gezi olaylarını finanse ettiğime dair hiçbir bulgu yok. Gezi olaylarını hükümete kalkışma olarak gördüğüme dair de hiçbir bulgu yok. Faaliyetlerim ve telefon görüşmelerim anayasamızla güvence altına alınan faaliyetler arasındadır. AYM Başkanı’nın da dediği gibi suç bulgusu olmadan tutuklanmam hak ihlalidir. Yeni delil bulunacak diye 16 ay cezaevinde tutulmam da ve en önemlisi tutukluluğumun devamı da hak ihlalidir. Bu cezaya dönüşen hukuksuz ve ayrımcı bir uygulamadır. Sayın mahkemenizin bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamaya son vermesini talep ediyorum.”

Osman Kavala’nın savunması

Osman Kavala savunmasında, Gezi Parkı protestoları başlamadan önceki faaliyetlerle ilgisi olmadığını ve hiçbir maddi destek sağlamadığını söyledi.

Kavala’ya iddianamede geçen, yöentmenliğini firari sanıklardan Mehmet Ali Alabora’nın yaptığı “Mi Minör” adlı tiyatro oyunu da soruldu. Kavala oyunu hiç seyretmediğini belirtti.

Mahkeme Başkanı’nın, “‘Ağaçları kesiyorlar’ diye çağrılar yapıldığında gittiniz mi?” sorusuna Osman Kavala, “Ofisim zaten Gezi parkının oradaydı. Birkaç defa Gezi’ye gittim ama çağrıdan ötürü değil” cevabını verdi.

Kavala’ya Anadolu Kültür derneğinin Açık Toplum Vakfı’ndan ne kadar para aldığı da soruldu. Kavala bu konuda daha önce bilgi verdiklerini, yanlış rakam vermek istemediğini; bilgilerin şeffaf olduğunu ve yeniden istenmesi halinde vereceklerini söyledi. Kavala, Açık Toplum Vakfı üzerinden Gezi’ye dair hiç bir eylemin finanse edilmediğini de vurguladı:

“Mine Özerden telefonda bana gaz maskesine ihtiyaç var dediğinde bunun için bir hesap açılmasını, açılacak hesaba benim de destek mahiyetinde para göndereceğimi söyledim. Gaz maskelerinin parktaki gençler için barışçıl amaçlarla kullanılabileceğini düşünüyordum. Fakat daha önemlisi, böyle bir hesap açılmadı. Dolayısıyla böyle bir şey söz konusu değil. İddianamede bir ihbar mektubu var. Bu mektupta benim Gezi olayları başlamadan gaz maskesi tedariği yaptığım iddia ediliyor. Bu tipik bir Gülen’ci hareket uygulamasıdır. Gezi eylemleri ile ilgili kimseye tek kuruş ödeme yapmadık.”

Mahkeme başkanı ardından Kavala’ya, telefonundaki bir “bölünmüş” Türkiye haritası fotoğrafıyla ilgili soru sordu. Osman Kavala, “Bu fotoğraf, Türkiye’deki arı popülasyonunun hangi bölgelerde olduğuyla ilgili bir harita. Bu haritanın siyasi bir içerikle ilgisi yok” dedi.

Çizerlere yasak geldi

Duruşmada çizerler tarafından yapılan çizimlere de yasak geldi.

Aralarında Kavala’nın da bulunduğu 16 kişi “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.