Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi: “Eylül ayında dokuzu göçmen 145 işçi hayatını kaybetti”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Eylül 2019 Raporu’na göre eylül ayında yaşanan iş kazalarında en az 145 işçi öldü. 2019 yılının ilk dokuz ayında ise en az 1320 işçi hayatını kaybetti.

İnfografiği Hazırlayan: Sahra Atila

Eylül ayında yaşamını yitiren işçilerin, 11’i kadın, 134’ü erkek. Ölümlü iş kazaları eylül ayında en çok, tarım, inşaat, belediye/genel işler, ticaret/büro, taşımacılık iş kollarında oldu.

Hayatını kaybeden 145 işçiden 42’si 51 yaşın üstünde. Emeklilik yaşı gelenlerin tehlikeli işlerde çalışması ölümlü iş kazalarına sebep olabiliyor. Raporda çalışırken hayatını kaybeden göçmen/mülteci bilgilerine de yer verildi.

Eylül ayında dokuz göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin dördü Afgan, ikisi Özbek, biri Azeri, biri Rus ve 1’i Ukraynalı. Yılın ilk dokuz ayında ise en az 91 göçmen/mülteci işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi’ne göre acil yapılması gerekenler: 

  • İş cinayetlerinin nedenlerinden ilk üçü hiç değişmiyor: Ulaşım, yüksekten düşme ve ezilme. Ancak bunlara karşı önlem alınmıyor.
  • Son dönemde kalp krizi, beyin kanamasından kaynaklı ölümler sürekli artıyor ve iş cinayetleri nedeni olarak dördüncü sırada yer alıyor. Ancak bu konuya dair yeterince araştırma bile yapılmıyor. İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının bütünlüklü olarak ele alınması gerekiyor.
  • Düşük bir maliyetle önlem alınabilecek elektrik çarpmaları patronların niyetinin bir göstergesi adeta. Son aylarda sürekli artan ve neredeyse her on işçinin birinin ölümünün sebebi olan elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.