Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin en eski sinema arşivinin bakımı MSGSÜ’deki atama krizi sebebiyle yapılmıyor

Haber: Hazar Dost

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki (MSGSÜ) atama krizi sürüyor.

Üniversitenin sinema-televizyon merkezine bir türlü atama yapılmaması öğrenciler, mezunlar ve akademisyenlerin tepkisini çekti. Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Kültür Bakanlığı’na “Türkiye’nin en eski arşivinin bakımı yapılmıyor” diyerek şikayette bulundu.

Medyascope’tan Hazar Dost’a konuşan SESAM Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Atadeniz, “Türkiye’nin en geniş arşivine sahip bu merkezin kaderinin hızlıca belirlenmesi gerekiyor” dedi. Atadeniz, MSÜ rektörlüğünü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na şikayet ettiklerini söyledi. 1951 yılından beri sinema sektöründe olduğunu belirten Atadeniz, “Sami Şekeroğlu, o arşivleri yıllarca biriktirdi. Hepsine bebeği gibi baktı. Adına açılan Sinema-Televizyon Merkezi’ndeki bu arşiv, rektör Handan Elçi İnci’nin emriyle kilitlendi. 4 Ekim’den beri bu filmlerin bakımı yapılmıyor” dedi.

Atadeniz, “Arşivin içindeki filmlerinden bazıları Türkiye’de yayınlanmamış filmler. Yasaklı olan, yönetmeninin yayınlamak istemediği filmler ve daha nicesi. Kimseye gösterilmiyor arşiv adeta bir milli servet” diye konuştu.

Medyascope’a konuşan İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan da, “Orada bulunan eserler Türkiye’nin çok önemli değerleri. Festivaller kapsamında oradan birçok kez yardım aldık.” dedi.

Ayan, “Arşivin bakımının yapılmadığını öğrendim. Bu bizim için tedirginlik verici bir durum. O arşivde vizyona girmeyip, yönetmeninin direkt olarak arşive verdiği filmler bulunuyor” diyerek arşivin öneminden bahsetti.

MSGSÜ Rektörü Prof. Handan İnci Elçi üniversitenin sinema televizyon merkezine atama yapmayıp, bölüm başkan yardımcısı Asiye Korkmaz’ın görevine son vermişti.

“Mimar Sinan öğrencileri, mezunları ve mensupları” imzasıyla yapılan açıklamada da “Yarım yüzyılı aşan bir emekle kurulan, korunan ve onarılan Türkiye’nin kültürel mirasının, sinema sanatının bilimsel özünün bilincinde olmayan bir takım liyakatsizliklerin oyuncağı olmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler