Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’ya yürümek isteyen Somalı madencilerin oturma eylemi 10. gününde

Kıdem tazminatları ve emeklilik hakları için Soma’dan Ankara’ya yürümek isteyen maden işçilerinin, yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine başlattıkları oturma eylemi 10. gününde. 

Beş yıldır tazminatları ve emeklilik hakları verilmeyen Soma maden işçilerinin Ankara yürüyüşü 10 gün önce başlamıştı. Bağımsız Maden-İş Sendikası‘nın desteğiyle gerçekleştirilen yürüyüş, Manisa’nın Kırkağaç ilçesi girişinde jandarma tarafından engellenmişti. Bunun üzerine işçiler jandarma barikatına karşı oturma eylemine geçmişti. Oturma eylemi 10 gündür sürüyor. 

İşçilerden oluşan beş kişilk heyet 9 Ekim’de aldıkları davet üzerine Ankara’da AKP Grup Başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, Enerji Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Müdürü ve hukuk işleri müdürüyle görüştü. 

Mecliste grubu bulunan bütün partilerle de görüşen heyetin, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Devamında AKP Grup Başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin ile akabinde Enerji Bakanlığı Yardımcısı Şeref Kalaycı ile heyetimiz toplantılar yaptı. Görüşmelerde Özlem Zengin, bunun bir hak mücadelesi olduğunu ve bu konuda Cumhurbaşkanı ve Enerji Bakanı ile doğrudan görüşmeler yapacağını belirtmiştir. Bakanlıkla gerçekleştirdiğimiz görüşme ise heyetimiz tarafından sunulan tezlerin haklı olduğu, bu mağduriyetin giderilmesi için somut adımlar atılacağı mutabakatı ile sonuçlanmıştır. Heyetimizle ikinci görüşmenin 15 Ekim tarihine kadar gerçekleşeceği belirtilmiştir” denildi.  

İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyor. İşçilerin talepleri ise şunlar:

-Bizler hak arama mücadelemize başlamadan önce kimse tarafından duyulmadık, konuşulmadık, muhatap alınmadık. Beş yıl boyunca sadece oyalandık, kandırıldık ve korkutulduk. Artık birliğiz ve gücümüzün farkındayız. Artık insan yerine konuluyoruz. Bu yüzden ilk gün verdiğimiz sözün arkasındayız: Tazminatlarımızı almadan geri dönmeyeceğiz.

-Haklı mücadelemizi şu an devam eden biçimiyle sürdüreceğiz. Kırkağaç Çamlığı’nda bulunmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki üç gün içerisinde Kınık, Soma, Kırkağaç, Savaştepe, Gelenbe, Akhisar bölgelerinde tazminat ve emeklilik mağduru maden işçileriyle toplantılar organize edip, gelişmeleri ayrıntılı olarak onlarla paylaşacağız.

-Valiliğin keyfi, hukuksuz ve patron yanlısı yasağını hem çeşitli gösterilerle protesto ve teşhir edeceğiz hem de daha önce de yaptığımız gibi hukuki olarak mücadele edeceğiz.

-İkinci görüşmede bakanlığa verilmek üzere 3 bin 500 tazminat ve emeklilik mağduru maden işçisinin ve aynı zamanda halen çalışmakta olan maden işçilerinin sorunlarını, çözüm önerilerimizi sunacağımız ayrıntılı bir dosya hazırlayacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.