Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Pervin Buldan: “AKP, iktidarı yıkılmasın diye sınır bölgesindeki halkları yıkıma götürüyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. Suriye operasyonunu meşru görmediklerini söyleyen Buldan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Yapılan Kürtlerle mücadeledir”

“Türkiye’nin tam da 9 Ekim komplosunun yıldönümünde Kuzey Suriye’ye başlattığı askeri harekât ne yazık ki halklarımızı yeni bir savaş ve yıkım süreciyle karşı karşıya getirmiş bulunmaktadır. Kürdü’yle, Arabı’yla, Ezidisi’yle, Süryanisi’yle, Alevisi’yle, Türkmeni’yle; Kuzey Suriye halklarının bir arada yaşadığı ve ortak geleceği kurmaya çalıştığı Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına başlatılan bu işgal girişimi uluslararası hukuka aykırıdır. Meşru değildir. Vicdani değildir. İnsani değildir. Biz biliyoruz ki sizin tarih boyunca yaptığınız Kürtler’le mücadeledir.

“İstila girişimi açıkça itiraf edildi”

Nitekim AKP Genel Başkanı da konuşmasında ‘İnşallah en kısa zamanda bu fetih müyesser olur’ diyerek, istila girişimini açıkça itiraf etmiştir. Amacınız işgal girişimi değilse dilinizdeki fetih nedir? Nereyi, kimin topraklarını fethetmeye gidiyorsunuz?”

“Kürtler bir saksıya çiçek dikse bile o saksıya kayyum atayacaklar”

HDP’li belediye başkanlarına düzenlenen son operasyona da değinen Buldan, “Dün gece belediye başkanlarımıza operasyon düzenleyerek rehin aldılar. Çok açık ve net olarak göstermektedir ki Kürtler’in en meşru yoldan elde ettiği kazanımlar bile bu iktidarın hedefindedir. Kürtler bir saksıya çiçek dikse bile o saksıya kayyum atayacaklar. Öyle bir hal aldı ki Kürt düşmanlıkları sınırları aşarak nerede bir Kürt nefes alıyor, onu boğmaya çalışıyorlar. Bir de çıkıp biz Kürtler’le savaşmıyoruz diyorlar” dedi.

“AKP iktidarı yıkılmasın diye sınır bölgesindeki halkları yıkıma götürüyor”

Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok net görülmektedir ki AKP kendi siyasi iktidarı yıkılmasın diye sınır bölgesindeki halkları yıkımla karşı karşıya getirmektedir. Türkiye derin ekonomik, siyasal ve sosyal krizler yaşıyoruz. Bir yönetim krizi yaşanıyor. Ülke tek adam rejimiyle uçuruma sürükleniyor. Doğa katlediliyor. Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef, Türkiye devletinin sorumluluğu altındaki çeteler tarafından silahsız ve sivilken katledildi. Bu saldırının hedefi aynı zamanda kadınlardır, kadın özgürlük mücadelesidir. Türkiye’nin başlattığı operasyon Kürt halkının ve diğer halkların geliştirdiği demokratik yaşam iradesine bir saldırıdır. Demokratik yönetime bir saldırıdır. Barışa bir saldırıdır. Umuda saldırıdır.” 

Buldan sözlerini “Bu savaş daha fazla büyümeden, halklar karşı karşıya gelmeden Suriye topraklarından çıkın. Bu savaş Türkiye’nin Kürt sorunu başta olmak üzere iç sorunlarını daha da büyütecektir” diyerek noktaladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.