Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kopenhag’da inşa edilen atık-enerji dönüşüm santrali CopenHill açıldı: “Mimarinin dünyayı değiştirebileceğine dair mükemmel bir örnek”

Danimarka’nın başkenti Kopenhag‘da, dünyanın “en temiz atık-enerji dönüştürme santrali” CopenHill 4 Ekim 2019 tarihinde kapılarını açtı. 2025 yılına kadar dünyanın ilk karbon-nötr şehri olma vaadi olan santralin çatısında tüm sene açık olan yapay bir kayak pisti de var. Amager Bakke olarak da bilinen ve endüstriyel bir limanda yer alan CopenHill, yılda 400 bin ton atığı temiz enerjiye dönüştürebilen bir enerji santrali.

Danimarka merkezli mimarlık firması Bjarke Ingels Group tarafından tasarlanan CopenHill’de, yerel çöpler yakılarak düşük karbon enerjisine dönüştürülüyor. Santralde sadece kayak pisti bulunmuyor. Yapının dış cephesinde 85 metre uzunluğunda tırmanma duvarı, cross-fit alanı ve 490 metre uzunluğunda etrafı yeşilliklerle çevrili yürüyüş parkuru da yer alıyor.

Amager Adası’nın eski sanayi bölgesinde yer alan 12 katlı tesis, camlı pencereler ve istiflenmiş alüminyum tuğladan oluşan bir cephe ile inşa edildi. CopenHill, kayak pistini andıran eğilimli platformu ve yeşil çatısı ile 1,2 metre yüksekliğinde ve 3,3 metre genişliğinde öne çıkıyor. Son zamanlarda tepeye çıkan bisikletçi Martin Kroyer, Danimarka’da hiç dağın olmadığını söyleyerek platformun eşsiz olduğunu belirtti.

Yaşamak istediğimiz geleceğe şekil verebileceğimizin bir işaret

Ziyaretçilere tepede inşa edilmiş panoramik bir restoranda Danimarka lezzetleri servis edilecek. Yamaç dibinde ise bir kayak kiralama mağazası ve bir kayak okulu bulunuyor. Peyzaj parkına ve üst platforma giriş ücretsiz. CopenHill yetkilileri yılda 300 bin ziyaretçi bekliyor.

Mimar ve tesisin tasarımcısı olan Bjarke Ingels tesisle ilgili, “CopenHill, mimarinin dünyayı değiştirebileceğine dair mükemmel bir örnek. Yaşamak istediğimiz geleceğe şekil verebileceğimizin bir işareti” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.