Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halkın öfkesi dinmiyor: Şili, ev sahibi olduğu uluslararası organizasyonları iptal etmek zorunda kaldı

Şili’de sokak protestoları hız kesmeden sürerken, hükümet sokaktaki öfkeyi dindirecek yeni önlemler alarak geri adım atmaya devam ediyor.

Şili hükümeti, 16-17 Kasım 2019 tarihlerinde başkent Santiago’da düzenlenmesi planlanan uluslararası APEC (Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği) ticaret zirvesinden ev sahibi olarak çekildiğini açıkladı.

Bu zirvede ABD ve Çin heyetlerinin ticari anlaşmalar konusunda müzakere yürütmeleri ve bir anlaşmaya varmaları bekleniyordu. Şu anda toplantının nerede yapılacağıyla ilgili elde mevcut bir alternatif de bulunmuyor. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera bu acı verici kararı zor da olsa aldığını belirtti.

Bununla birlikte Pinera, aralık ayında yine Şili’nin ev sahipliği yapacağı ve iklim krizi ile ilgili uluslararası COP25 toplantısını da iptal ettiğini duyurdu. Bu toplantılarda iklimle ilgili, Şili halkının hayatını daha da zor hale getirebilecek yasa teklifleri ve düzenlemeleri ele alınacaktı. Bu durumun Pinera’yı, toplantıyı iptal etme kararı almaya ittiği düşünülüyor. Santiago’daki Moneda Başkanlık Sarayı’nda açıklama yapan Pinera, “Şilililer’in çıkarlarının her şeyden önce geldiğini” söyledi.

Şili’de protestoların maliyeti: 1.4 milyar dolar

Şili’de bu ay içinde metro biletlerine yapılan zamlar sonrası başlayan protestolarda bugüne kadar 18 kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi tutuklandı. Eylemlerin metro hatları üzerinde 400 milyon dolarlık zarara neden olduğu ve Şili’nin toplam 1.4 milyar dolar zarara uğradığı belirtiliyor.

Şili‘deki protestoların son durumunu Şili Katolik Üniversitesi‘nde görev yapan akademisyen Umut Aydın ile konuştuk. Aydın, Santiago’da hafta sonu 300 bin kişinin sokağa döküldüğünü, bunun her beş kişiden birinin eylemlere katıldığı anlamına geldiğinin altını çizdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.