Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekim ayında 155, yılın ilk 10 ayında 1477 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Ekim 2019 raporuna göre ekim ayında yaşanan iş kazalarında en az 155 işçi öldü. 2019 yılının ilk 10 ayında ise en az 1477 işçi hayatını kaybetti.

Ekim ayında yaşamını yitiren işçilerin yedisi kadın, 148’i erkek. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, büro, ticaret ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti. 

Hayatını kaybeden 155 işçiden 50’si 51 yaşın yaşın üstünde. Emeklilik yaşı gelenlerin tehlikeli işlerde çalışması ölümlü iş kazalarına sebep olabiliyor. 

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Ekim ayında biri 14 yaş ve altında olmak üzere iki çocuk işçi can verdi. 

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen/mülteci bilgilerine de yer verildi. Ekim ayında sekiz göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin üçü Suriyeli, ikisi Rus, biri Afgan, biri Özbek ve biri İranlı. Yılın ilk on ayında ise en az 99 göçmen/mülteci işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

Ekim ayında dokuz belediye işçisi de yaşamını yitirdi ve çoğu taşeron çalışan işçilerdi. 

Rapora göre inşaat işkolundaki ölümlerde azalma görülüyor. İSİG Meclisi‘ne göre bu durum önlemlerin alınmasından değil, ekonomik krizde sektörün küçülmesinden kaynaklı. 

İSİG Meclisine göre işçi ölümleri, patronlar tarafından önlem alınmadığı için gerçekleşiyor. İSİG Meclisi, raporun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verdi: 

“İş cinayetlerinin nedenlerinden ilk üçü hiç değişmiyor. Ancak ulaşıma, yüksekten düşmelere ve ezilmelere karşı önlem alınmıyor.

Son dönemde kalp krizi, beyin kanaması nedenli ölümler sürekli artıyor ve iş cinayetleri nedeni olarak dördüncü sırada yer alıyor. Ancak bu konuya dair yeterince araştırma bile yapılmıyor. İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının bütünlüklü olarak ele alınması gerekiyor.

Düşük bir maliyetle önlem alınabilecek elektrik çarpmaları patronların niyetinin bir göstergesi adeta. Son aylarda sürekli artan ve neredeyse her on işçinin birinin ölümünün sebebi olan elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilir oysa.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.