Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı protestolarda öldürülen çocukların aileleri hükümete öfkeli: “Saddam’dan daha kötüler”

Irak’ta ekim ayının başından bu yana devam eden protestolarda bugüne kadar 270 kişi hayatını kaybetti. Eylemciler Irak’ta yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı protestolarına devam ederken, Tahran destekli Şii grupların hükümete hâkim olmasını da eleştiriyor. Ancak eylemler Şiiler’in yoğun olarak yaşadığı Irak’ın güneyinde ve Kerbela’da da gerçekleşiyor. Son olarak Kerbela’da güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonrasında hayatını kaybedenler oldu.

Le Monde’dan Helene Sallon, Irak’ta protestolarda hayatını yitiren ailelerle konuştu. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Bağdat’ta Sadr-City semtinde Muttar ailesinin evinden çığlıklar yükseliyor. Çocuğunu protestolarda yitiren bir anne şöyle diyor: “Eskiden bizi yönetenler sadece hırsızdı, şimdiyse suçlular, barışçı eylem yapan çocuklarımızı öldürdüler”. Muttar ailesinin evinde acı hâkim. Ailenin en genç fertlerinden lise öğrencisi 17 yaşındaki Sajad, 5 Ekim günü Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda polisin müdahalesi sonrası hayatını kaybetti. Sajad’ın amcası Hassan Muttar Obeid yeğeni için “O iyi ve başkalarını düşünen bir çocuktu, silahsızdı ve sadece daha iyi bir gelecek istiyordu” dedi. Obeid, bulundukları yerde gençlere hiçbir iş ve gelecek sunulmadığını sözlerine ekledi: “Burada hiçbir kamu hizmeti alamıyoruz, ne bir okul ne bir hastane. Burada insanların yüzde 90’u işsiz.”

Aile ABD işgalinin bitmesinin ardından İran destekli Şii grupların ve partilerin yönetimi ele aldıklarını ve bunların sadece kendi çıkarlarını koruduklarını söylüyor. Sajad’ın dayısı Muhammed ise “Biz rejimin düşmesini istedik, ama onlar Sajad’ı öldürdüler, o barışçıl bir çocuktu” dedi. Muhammed, “2003’ten sonra bizim için, Şiiler için çalışacaklarını söylediler. Ama kendi iktidarlarını korumak dışında hiç bir şey yapmadılar, Saddam’dan bile daha kötüler” diye konuştu. Muhammed, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması sonucu bugüne kadar 270 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olaraksa şöyle konuştu: “Tahrir’de herkesi öldürürlerse, utansınlar diye oraya daha fazla insan gönderiririz, işte bu gerçek bir devrim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.