Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan davasında sona gelindi: “Dosyanın yüzde 90’ı tamamlandı”

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın 15. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 5 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

25 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada, sanık polis memuru Fatih Dalgalı’nın kusurunun belirlenmesi için hazırlanacak bilirkişi raporunun beklenmesine karar verilerek duruşma 13 Kasım’a ertelenmişti. Davaya ilişkin, 10 Nisan 2019 tarihinde Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan istenen bilirkişi raporu geldi. Kolu beyaz sargılı “ZET” polisinin sırtının kameraya dönük olması nedeniyle atış açısının tespit edilmediği belirtilen raporda, “Nereye nişan aldığını sadece polisin kendisi bilir. Ancak sanık polisin dosyada konuyla ilgili bir beyanına rastlanmamıştır” denildi. Raporda, sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” sonucuna varıldı.

Tanık polis Yalçın Şengör: “Tanısam gerçekten söylerim”

Duruşma bu sabah saat 10.30’da başladı. Daha önceki duruşmalarda dinlenmeyen tanık ZET’çi polis Yalçın Şengör‘ün ifadesi alındı. Şengör, o gün orada olup olmadığını ve gün içinde çok yere gittiği için tam olarak nerelerde bulunduğunu hatırlamadığını söyleyerek, “Altı yıl geçmiş, yanımda kim vardı inanın hatırlamıyorum” dedi. Mahkeme başkanının “İlk ifadende Okmeydanı’nda görev yaptığını söylemişsin” demesi üzerine tanık Şengör, “Yaptım mı yapmadım mı hatırlamıyorum” dedi. Çevik kuvvet ekibinde 2 bin 500 kişinin olduğunu, herkesi tanımanın mümkün olmadığını söyleyen Şengör, “ZET kullandın mı?” sorusuna ise “Hatırlamıyorum. Kullanmışımdır herhalde, yok kullanmadım” cevabını verdi. Tanığa Berkin Elvan’ın öldürüldüğü anın görüntüleri izletildiği sırada Gülsüm Elvan ve Sami Elvan duruşma salonunu terk etti. Şengör, Fatih Dalgalı’yı tanımadığını belirtti ve “Tanısam gerçekten söylerim” diyerek ifadesini bitirdi.

Dosya yüzde 90 bitmiş durumda” 

Tanığın dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar söz aldı. Rüzgar, istedikleri hususlardaki rapor içeriğinin gelmediğini söyledi ve heyetin davayı geçiktirme gibi bir durumunun olmadığını belirtti. Başkan Rüzgar şöyle konuştu: “Bilirkişi raporu ve dosya yine Adli Tıp’a gönderildi. Dosyada eksik kalmasın diye uğraşıyoruz, bizim açımızdan bir geciktirme yok. Rapor bekliyoruz. Geldikten sonra taraflara süre verip esas hakkında beyanlarını alacağız, sonra savcıdan mütalaa alıp karar aşamasına geçeceğiz. Dosya yüzde 90 bitmiş durumda, biz elimizden geleni yapıyoruz.” 

Can Atalay: “Müdahale ediliyor”

Elvan ailesinin avukatı Can Atalay, bilirkişi raporunda birkaç noktaya değindi. Atalay, rapora göre, sanığın Berkin Elvan’ı bilinçli bir şekilde vurduğunu, olay yerindeki eksi 30’luk eğimin göz önüne alınması gerektiğini ve Berkin’in vurulduğu sırada polisin müdahalesini gerektirecek bir gösteri olmadığını vurguladı. Raporda, ZET polisinin Berkin Elvan’ı vurduğu sırada kafasını sağa doğru eğdiği belirtilmişti. Atalay bu madde üzerine, polisin nişan aldığı konusunda bir kuşku olmadığını Elvan’ın vurulup yere düşmesinin ardından polislerin ilk yardım yapmadığını belirten Atalay, Adli Tıp’tan gelecek raporlardan sonra bilirkişi raporlarını değerlendireceklerini söyledi.

Olay yerinde keşif yapıldığı sırada jandarma ve polisler arasında geçen konuşmalara değinen Atalay,  “Keşfe gelen jandarmalar ile polisler arasında yaşanan konuşmalardan sonra jandarma personeli raporu hazırlayamayacağını dile getirdi. Bu TCK 288’e göre suçtur. Atışın yapıldığı yer ile çocuğun bulunduğu yer arasındaki açı açısından sanığın kasten, nişan alarak ateş ettiği açıktır. Olay anında da olay yerinde toplumsal bir gösteri yoktur. Jandarma Komutanlığı’nın sunduğu raporda bu hususlar yoktur. Sanık Fatih Dalgalı ateş ederken başını sağa etmiştir, nişan aldığının göstergesidir bu. Dosyada TTB’nin toplumsal olaylara müdahale ile ilgili raporlarını sunduk. Gazların kullanımına ilişkin genelgeler bu raporda vardır” dedi.

Atalay bilirkişi raporunda kusur tespiti yapılmadığını belirtirken sanık avukatlarından Gülendam Aslan kusur tespitinin görüntülerden dolayı yapılamadığını söyledi.

Gülsüm Elvan: “Çocuğum böyle olmamalıydı”

Duruşmanın ardından Elvan’ın ailesi ve avukatları basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında avukat Çiğdem Akbulut, Gülsüm Elvan ve Sami Elvan konuştu. Akbulut, bilirkişi raporunun kusur tespiti yapmadığını belirterek, “Bu rapor tespit edebileceği şeyleri söylemekten kaçınan ama üzerine vazife olmayan şeyleri söyleyen bir rapordur” dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut’un ardından sözü anne Gülsüm Elvan aldı. Gülsüm Elvan, yine bir sonuca varılmadığını vurguladı ve “Adalete açız! Çocuğumuzun katili yargılansın, bütün çocukların katilleri yargılansın. Çocuğum böyle olmalıydı” diye konuştu.

Sami Elvan: “5 Şubat 2020’deki duruşma çok önemli”

Baba Sami Elvan da bu davanın tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini, Berkin’in artık herkesin çocuğu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Adalete aç kalmış bir aile olarak, bugüne kadar yaşananları hep ifade ettik. Bugünden sonra da böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için de Elvan ailesi olarak biz, mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Adalet neredeyse biz oraya koşacağız. Bu sırada bizi yalnız bırakmamanızı, destek olmanızı altını çizerek söylüyorum. 5 Şubat 2020’deki duruşma çok önemli. O gün Gezi nasılsa burada öyle bir duruşma bekliyorum. Hepinizi 5 Şubat 2020’de Çağlayan Adliyesi’ne bekliyorum.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.