Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rabia Naz’ın ölümünü araştıran gazeteciler ve baba Şaban Vatan mahkemeye sevk edildi

Rabia Naz Vatan’ın ölümünü araştırmak amacıyla Giresun’un Eynesil ilçesine gittikleri öğrenilen gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl 13 Kasım Perşembe gecesi gözaltına alındı. Baba Şaban Vatan’ın da aralarında olduğu dört şüphelinin ifadelerinin alınması sona erdi. Kısa bir süre sonra şüpheliler hakkında mahkemenin kararını açıklayacağı ifade ediliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kurulan “Rabia Naz ve Tüm Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu” üyeleri geçen hafta Giresun’un Eynesil ilçesinde incelemelerine başlamıştı. Gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl’ın da olaya ilişkin araştırmalar yapmak üzere komisyonun ziyaret tarihi olan 8 Kasım’dan beri Eynesil’de oldukları öğrenildi.

Mecliste kurulan komisyonun CHP’li üyesi Jale Nur Süllü’ye “Rabia Naz dosyasında” danışmanlık da yapan Canan Coşkun’un, bu kapsamda olayın aydınlatılmasına yönelik bilgiler topladığı gelen bilgiler arasında.

Baba Şaban Vatan da gözaltında

Gazetecilerin yanı sıra, Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan da savcılık kararı ile polis ekiplerince bu sabah gözaltına alındı. Eynesil ilçesindeki evinden alınan Vatan, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü. Şaban Vatan’ın hangi suçlamayla gözaltına alındığı ise açıklanmadı.

Şaban Vatan, önceki gün Rabia Naz soruşturmasında gizlilik kararının kalkmasının ardından soruşturma dosyasındaki bazı bilgi, belge ve görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak, soruşturma savcılarına yönelik çeşitli suçlamalarda bulunmuştu.

TBMM’de kurulan komisyonun CHP’li üyelerinden açıklama: “Rabia Naz’ın ölümünün aydınlatılmasında sorumluluğu olan savcılığın, halkın haber alma hakkına hizmet eden gazetecileri gözaltına alması kabul edilemez”

TBMM Rabia Naz ve Tüm Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Jale Nur Süllü, Necati Tığlı ve Sevda Erden Kılıç ise bugün bir yazılı açıklama yayınlayarak gazetecilerin ve baba Vatan’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Açıklamada, “TBMM Araştırma Komisyonumuz gibi, gazeteciler Coşkun ve Kızıl da olayın aydınlatılması ve halkın gerçeklerden haberdar olması için ilçede bulunmaktaydı. Rabia Naz Vatan’ın ölümünün aydınlatılmasında birincil sorumluluğu olan savcılığın, halkın haber alma hakkına hizmet eden bu gazetecileri gözaltına alması kabul edilemez” denildi.  

CHP’li komisyon üyeleri yaptıkları açıklamada, ilçede araştırma yapan gazetecilerin çalışmalarının kamuoyunun bilgilenmesine hizmet edeceği gibi, komisyonun çalışmalarına da önemli katkı sağlayacağını söyledi: “Bir buçuk yıldır aydınlatılamayan olayda komisyonumuz çalışmalarına henüz yeni başlamışken savcılığın gazetecileri hedef alması, ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğünün geldiği noktayı göstermesi açısından da kaygı vericidir. Hem acılı baba Şaban Vatan hem de olayın aydınlatılması için çaba gösteren gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. Adli makamlar tarafından yapılması gereken, gazetecilerin gözaltına alınması değil 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümünün üzerindeki gölgenin bir an önce aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkartılarak kamu vicdanının rahatlatılmasıdır.”

Giresun Valiliği basın duyurusu yayınladı

İfadelerin alındığı sırada Giresun Valiliği de bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Şantaj-Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs’ suçlarından adli tahkikat sürdürülmekte olup, olayda TBMM isminin kullanılması itibarıyla Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gerekli Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna da ayrıca bilgi verilmiştir” denildi.

Canan Coşkun’un üyesi olduğu DİSK Basın-İş Sendikası ise şu açıklamayı yaptı: “Giresun Valiliği tarafından gazeteci Canan Coşkun ve Kazım Kızıl hakkında yapılan, birtakım dayanıksız iddialar içeren basın açıklaması ciddiyetle bağdaşmamaktadır ve soruşturmayı etkilemeyi amaçlamaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.