Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDK’dan Göç, Mültecilik ve Ayrımcılık Sempozyumu: “Dünya hepimizin evi, mültecilik bir tercih değildir”

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Şişli’deki Kenter Tiyatrosu’nda “Göç, Mültecilik ve Ayrımcılık” başlıklı bir sempozyum düzenliyor. Yarın da devam edecek sempozyumda, son on yıllarda yaşanan kitlesel yerinden edilmeler ve göçün belirleyici nedenlerinden biri olarak kapitalizm ele alınıyor. Sempozyum ayrıca, çözümler ve “Dünya hepimizin evi; mültecilik bir tercih değildir” sözü üstüne düşündürtmeyi hedefliyor.

Birinci oturum, HDK eşsözcüleri Sedat Şenoğlu ve Gülistan Kılıç Koçyiğit’in konuşmalarıyla başladı. Her iki konuşmacı da “göç sorununun çözümü konusunda bir perspektif geliştirmenin” gerekliliğine dikkat çekti. Şenoğlu ve Koçyiğit’e göre, bugün Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri Suriyeli göçmenler olmalı. Sempozyumun önemli konularından biri de, 2015-2018 arası yaşanan çatışmalar, operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle ortaya çıkan “Kürtlerin iç göçü”ydü.

Birinci oturumda Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) kurucu üyelerinden Kenan Kalyon “Kapitalizm Çağında Göç”, Agos gazetesi yazarı Pakrat Estukyan “Osmanlı ve Türkiye’de Göç Tarihi” ve yazar Namık Kemal Dinç “Osmanlı ve Türkiye’de Devletin Nüfus ve İskân Politikaları” başlıklı konuşmalar yaptı.

Sempozyumun yarınki ikinci ve üçüncü oturumlarında, “Göç ve Emek”, “Göçmenlikte Kadınlar ve Çocuklar” ve “Göç ve Mücadele Deneyimleri” konuşulacak. Son oturumda ise “Sorun Ne? Çözüm Mümkün Mü?” sorularına yanıt aranacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.