Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyanet, cuma hutbesinde, “zorluk, çile, keder, maddi sıkıntı” içindeki Müslüman’a seslendi: İsyan etmeyin!

Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Genel Müdürlüğü eliyle tüm camilerde okuttuğu bugünkü cuma hutbesinde, vatandaşları, “zorluk, çile ve keder, maddi ve manevi sıkıntı” karşısında metanet göstermeye ve isyan etmemeye davet etti.

Hutbede önce, Peygamber’in bir gün, çocuğunun kabri başında feryat eden bir kadına rastladığı ve acılı anneye, “Allah’a isyan etmekten sakın ve sabret” diyerek nasihatte bulunduğu belirtilerek, “Üzüntüsünden Allah Resûlü’nü tanıyamayan kadın, ‘Bana karışma! Benim başıma gelen senin başına gelmedi ki!’ deyiverdi. Bir müddet sonra kendisine nasihat edenin Resûl-i Ekrem olduğunu anlayınca Peygamberimizin huzuruna gelerek özrünü beyan etti. Bunun üzerine Rahmet Elçisi (s.a.s), şu özlü tavsiyede bulundu: ‘Gerçek sabır, musibetin geldiği ilk anda gösterilen sabırdır” denildi.

Hutbenin devamında, hayatın akışı içinde herkesin zorluk, çile ve keder, maddi ve manevi sıkıntı yaşayabileceği vurgulanarak bunların birer “imtihan”, bu dünyanın da “imtihan dünyası” olduğu savunuldu. 

Hutbede, Bakara suresinin 155. ayetinde Allah’ın “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!” diye buyurduğu hatırlatılarak, “Cenab-ı Hak, insanı bazen elindekileri alarak bazen de fazlasıyla nimet vererek imtihan eder. Bu yüzden, musibet karşısında isyan etmek, kırıp dökmek ya da kötü söz söylemek yerine öncelikle sabırlı ve metanetli olmaya gayret gösteririz. Sağduyu ve akl-ı selim ile hareket ederiz. Sıkıntıyı aşmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiririz. Bizler, her musibetten dünyamıza ve ahiretimize yönelik dersler çıkartırız. Benzer sıkıntılara maruz kalmamak için hata ve ihmallerimizi gözden geçiririz. İlim sahibi, tecrübeli insanlardan yardım alır, ondan sonra da Rabbimize tevekkül ederiz” denildi.

Hutbede, bunalmış bir insanın, çaresizliğini şiddete dönüştürmesinin, öfkesini kadın ve çocuklardan çıkarmasının zulüm olduğuna da dikkat çekildi. 

Hutbenin sonunda Müslümanlar’a, “Acılarımızı isyana ve zulme dönüştürmeyelim” diye seslenilerek, yaşanılan zorluklar karşısında metanet tavsiye edildi, bu metanetin Allah katında nice kolaylığın müjdecisi olacağının unutulmaması istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.