Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MESS’in teklifini kabul etmeyen Birleşik Metal-İş uyarı eylemlerine başladı

Metal işkolunda, 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) için Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve işçi sendikaları arasındaki görüşme süreci devam ediyor. 

MESS, TİS görüşmeleri kapsamında çarşamba günü Türk Metal ile ve perşembe günü Birleşik Metal-İş Sendikası ile dördüncü kez görüştü. Görüşmelerde MESS, Türk Metal’den yüzde 26.28’lik zam teklifini, Birleşik Metal-İş’ten de yüzde 34’lük zam teklifini aşağı çekmesini istedi. 

MESS’in üzerinde ısrar ettiği maddeler şöyle: 

  • İki ay olan deneme süresinin dört aya çıkarılması,
  • İkramiyelerin fiili çalışmaya bağlı olarak ve aylık yerine yıl sonunda ödenmesi,
  • Telafi çalışması yapılması,
  • Hafta tatilinde yapılan fazla mesai ödemelerinde yüzde 100’den daha yüksek oranda ödeme yapan işyerlerinde 1 Eylül 2019’dan sonra işe girenlere yüzde 100 ödenmesi, 
  • Rapor alımlarında kaç günlük rapor alınırsa alınsın, SGK tarafından ödenmeyen ilk iki günün hiçbir biçimde işveren tarafından da ödenmemesi, 
  • Hafif işlerde çalışabilir raporu alan işçilerin teklif edilen uygun işi kabul etmemesi durumunda almakta olduğu ihbar tazminatının ödenmemesi.

Birleşik Metal-İş: “MESS dayatmalarına izin vermeyeceğiz”

Birleşik Metal-İş, üyelerinin talepleri doğrultusunda yapılan çalışmalarla belirlenen ücret teklifini revize etmelerinin sözkonusu olmayacağını belirtti.

Kazanılmış hakları geriye götüren maddeleri tartışma konusu yapmayacaklarını söyleyen Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada, “Sendikamız ilkesel olarak kazanılmış hakları geriye götüren maddeleri tartışma konusu yapmayacağını, müzakere etmeyeceğini, esneklik içeren maddeleri de kabul etmesinin mümkün olmadığını açıklıkla belirtmiştir” denildi. 

Birleşik Metal-İş üyeleri bu sabah itibarıyla MESS’e bağlı fabrikalarda uyarı eylemlerine başladı. 

Türk Metal: “Teklifler beklentimizin altında kalırsa greve çıkarız”

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili üyelerinin beklentisini karşılayacaklarını ve işçilerin, “Allah sendikamızdan razı olsun” diyebileceği bir sözleşme imzalayacaklarını söyledi. Sözleşmenin ilk altı ayı için toplamda yüzde 26.28, geri kalan dönemlerde enflasyon artı 1 ila 3 puan zam talep ettiklerini hatırlatan Kavlak, “Aralık başında işverenden parasal teklif bekliyoruz. Teklifler beklentimizin altında kalırsa yasal süreci tamamlar greve çıkarız. Ben bugüne kadar grev kararı alınmadan imzalanmış bir sözleşme görmedim” dedi.

Türk Metal ile MESS arasındaki bir sonraki görüşme, 4 Aralık 2019 tarihinde saat 10.00’da, Birleşik Metal-İş ile ise aynı gün saat 14.00’da İstanbul’daki MESS Merkez Bürosu’nda yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.