Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta hükümet karşıtı protestolar sırasında Necef’te bulunan İran Konsolosluğu ateşe verildi, kente giriş ve çıkışlar kapatıldı

Irak’ta hükümet karşıtı protestolar sırasında Irak’ın kuzeyindeki Necef kentinde bulunan İran Konsolosluğu’nu ateşe verildi, kente giriş ve çıkışlar kapatılıdı. İran Dışişleri sözcüsü, Irak’ı kınadıklarını açıkladı.

Irak‘ta bir süredir gelir eşitsizliği, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği yüzünden devam eden hükümet karşıtı protestolar, hız kesmeden devam ediyor.

Çarşamba günü protestocular son olarak Necef kentinde bulunan İran Konsolosluğunu ateşe verdi. Polisin, protestocuların binaya girmesini engellemek için kullandığı mühimmatlardan 35 kişi etkilendi.

Protestocular, konsolosluk binasında asılı olan İran bayrağını çıkarıp, yerine Irak bayrağı astı. Konsolosluk çalışanları zarar görmeden kaçmayı başardı. Otoritereler, çarşamba günü konsolosluğun bulunduğu Necef kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Necef’e giriş çıkışlar kapatıldı

Bugün ise orduya bağlı Merkez Fırat Operasyonlar Komutanlığı‘ndan bir yetkili, Necef’in tüm giriş ve çıkışlarının araç trafiğine kapatılması ve ülkenin diğer bölgeleriyle bağlantısının kesilmesine karar verildiğini açıkladı.

Yangın söndürüldükten sonra İran Konsolosluğu

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama geldi

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi yaşananları kınadıklarını ve İran tarafından verilen tepkinin resmi olarak Irak Büyükelçisine bildirildiğini duyurdu ve Irak’ın konsolosluk çalışanlarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Bu olayın Irak ve İran arasındaki politik gerilimi tırmandıracağı düşünülüyor. Konsolosluğa yapılan saldırı, Iraklı protestocuların İran karşıtlığının en güçlü ifadesi olarak değerlendiriliyor.

Irak Dışişleri Bakanlığı: “Resmi görüşümüzü yansıtmıyor”

Irak Dışişleri Bakanlığı, dünkü gösterilerde Necef’teki İran Başkonsolosluğu binasının ateşe verilmesini kınadı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran Başkonsolosluğu binasına yapılanların şiddetle kınandığı belirtildi ve “Irak ve İran arasındaki tarihi ilişkilere zarar verme amacı açıktır” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Yaşananlar resmi görüşümüzü yansıtmıyor. İran ile ikili stratejik ilişkilerimize bağlılığımızı da yineliyoruz” denildi.

Çarşamba günü, protestocular tarafından Bağdat’ta önemli noktalardan biri olan Ahrar köprüsünde de lastik yakıldı, birçok stratejik yol kesildi, önemli petrol sahalarından West Qurna ve Rumaila‘ya giden yolları da ulaşıma kapatıldı. Bu durumdan petrol üretiminin etkilenmediği belirtildi.

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde gösteriler sürerken, protestocular Irak’taki İran etkisine yönelik tepkilerini de dile getiriyor. Protestocular, Başbakan Adil Abdulmehdi‘nin polise protestolarda şiddet kullanması için emir vermekle suçluyor ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.