Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra Köprüsü saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerinden Boris Johnson’a tepki: “Propaganda olarak kullanma”

İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşen bıçaklı saldırının ardından hayatını kaybedenlerin aileleri İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Başbakan Boris Johnson, saldırılardan İşçi Partisi‘ni sorumlu gösteriyordu. Aileler ölenlerin siyasi kazanımlar için kullanılmamasını, yakında gerçekleştirilecek seçimlere alet edilmemesini istediklerini söylediler. Saldırının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti ve ana muhalefetteki İşçi Partisi Londra’da seçim kampanyalarını askıya almıştı.

Saldırıda hayatını kaybeden Cambridge Üniversitesi çalışanı 25 yaşındaki Jack Merritt’in babası David Merritt Twitter’dan Başbakan Johnson’a seslendi, “Aşağılık propagandanı sürdürmek için oğlumun ölümünü ve meslektaşının fotoğraflarını kullanma. Jack, nefret, bölünme, cehalet gibi savunduğunuz her şeye karşı durdu”

İngiltere‘nin başkenti Londra‘da cuma günü Londra Köprüsü üzerinde bıçaklı saldırı sonucu iki kişi hayatını kaybetmiş ve üç kişi yaralanmıştı. Saldırının faili Usman Khan polis tarafından vurularak öldürülmüştü. 

Saldırının ardından BBC’ye açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Khan’ın serbest kalırken yararlandığı yasanın, İşçi Partisi hükümeti tarafından çıkarıldığını söyledi. Terör suçu işleyip erken tahliye edilenlerin sayısını 74 olarak açıklayan Johnson, Londra’daki saldırının hemen ardından konuyu gündemlerine aldıklarını ifade etti.

Guardian’ın haberine göre, olayı araştıran polisler, eylemin 24 saatten kısa bir sürede, Usman Khan tarafından tek başına planlandığına inandıklarını açıkladılar. İngiltere İç İstihbarat Servisi MI5 konuyla ilgili aktif soruşturma başlattı. IŞİD’in eylemi üstlendiği iddia edilmiş ancak bu iddianın geçerli olmadığı düşünülüyor. West Midlands polisi ise geçmişte Khan ile birlikte tutuklanmış bir kişiyi daha gözaltına aldıklarını açıkladı.

“El Kaide sempatizanı”

BBC Türkçe ise saldırıyı düzenleyen Usman Khan’ın profilini yayınladı. Usman Khan’ın Şubat 2012’de Londra Menkul Kıymetler Borsası’na yönelik bombalı eylem planındaki rolü nedeniyle 16 yıl hapis cezası aldığı, geçen yıl tahliye edildiği, tahliye şartları kapsamında elektronik kelepçe sistemiyle takip edildiği kaydedildi. 2008’de Stoke-on-Trent’te yapılan polis baskınlarında, Khan’ın evi de aranan beş ev arasında yer alıyordu. O sırada BBC’ye konuşan Khan, “Ben İngiltere’de doğdum büyüdüm. İnsanlar beni bilir. Ben terörist değilim” demişti. 

“El Kaide sempatizanı” olarak nitelendirilen saldırgan, İngiliz İç İstihbarat servisinin de izlediği isimlerden biriydi. Usman Khan, İngiltere’de yasaklı Al Muhajiroun isimli örgütün propagandasını yapmakla da suçlanıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.