Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK: “Asgari ücret memleket meselesidir, net 3 bin 200 TL olmalıdır”

Doğrudan yedi milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri dün başladı. İşçileri temsilen masaya oturan Türk-İş, “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde yaşam maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” dedi. DİSK, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısıyla asgari ücretin net 3 bin 200 TL olması gerektiğini belirtti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ise 2019 yılı itibarıyla Türkiye’deki asgari ücretin birçok AB üyesi ülkeden iyi durumda olduğunu söyledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında net asgari ücret talebini 3 bin 200 lira olarak açıkladı. Basın toplantısına DİSK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece asgari ücretle çalışan işçileri ve ailelerini değil, emeğiyle geçinen herkesi ilgilendirdiğini vurgulayarak, “2020 yılı asgari ücreti ekonomik krizin etkilerinin derinden yaşandığı koşullarda, işsizliğin arttığı, alım gücünün düştüğü, gelir dağılımın bozulduğu koşullarda saptanıyor. Asgari ücret ülkemizde giderek ortalama ücrete dönüşmektedir. Bu nedenle de asgari ücret çalışanları ekonomik krize karşı korumanın en önemli aracı durumundadır. Asgari ücret milyonların meselesidir, memleket meselesidir” dedi.

İlk görüşme dün gerçekleşti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını dün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yaptı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk‘un başkanlığında toplanan komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Toplantı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk‘un konuşmasıyla başladı. Asgari ücretin ideal bir noktaya gelebilmesi için çalıştıklarını söyleyen Selçuk, “Asgari ücretin satın alma gücü açısından, AB ülkeleri açısından Türkiye 10’uncu sıraya yükselmiş durumda. 2019 enflasyon beklentimiz yüzde 12,9. 2020’de ise yüzde 11,8’e inmesini bekliyoruz. Burada temel meselemiz istihdamı korumak olmalı. Bu ancak tüm sosyal tarafların güçlü işbirliği ile mümkün. İkinci toplantıyı Türk-İş’in ev sahipliğinde yapacağız” dedi.

Türk-İş: “Asgari ücret vergi dışında olmalıdır”

Bakan Selçuk’tan sonra söz alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat şöyle konuştu: “Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları ağırlaşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük kısıntıya yol açmıştır. Ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak taleptir.”

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise açıklamasında “Asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 TL olarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Belirlenecek ücrette, ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi göz önünde bulundurulmalı” dedi.

Bir sonraki  toplantı 14 Aralık’ta

Asgari ücretin belirlenmesi için ikinci toplantı 14 Aralık’ta işçi kesiminin, üçüncü toplantı ise 17 Aralık’ta işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde yapılacak. Komisyon dördüncü ve son toplantısını yine bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.