Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın üçüncü toplantısını yapacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü toplantısını yarın Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde yapacak.

Yedi milyona yakın çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri için oluşturulan komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

İlk toplantısını 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştirdi. Komisyonun ikinci toplantısında, Hazine ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.

TÜİK rakam açıklamadı

İşçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ile işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç‘un yer aldığı toplantı iki saate yakın sürdü.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Irgat, bir çalışanın belirli kaloriler dikkate alınarak yaptığı asgari gıda harcaması rakamını komisyonla paylaşmadığı bilgisini verdi. TÜİK’in verilerini önceki senelerde olduğu gibi dikkate alacaklarını belirten Irgat, “Her ne kadar TİSK buna itiraz ediyorsa da elimizde başka bir veri olmadığı için TÜİK’in verilerini bu yıl da değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.

Türk-İş, bir kişinin yaşam maliyeti olan 2 bin 578 liranın altında bir teklifi müzakere etmeme kararında ısrar ediyor. Bu yıl Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak DİSK ve Hak-İş’le görüşerek sürecin her aşamasını konfederasyonlara bildiriyor.

TİSK: “İşveren desteği artmalı”

İşveren tarafını temsil eden TİSK, henüz bir ücret açıklamadı. TİSK, TÜİK’in salt gıda harcaması hesaplamasından yola çıkarak komisyona rakam sunmasına karşı çıkıyor ve işgücü maliyetlerinin, rekabet gücünün, yatırımların, hedef işsizlik ve hedef enflasyonun hep birlikte dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. 

İşverenlere verilen asgari ücret desteğinin 2020’de 200 liraya yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesini isteyen TİSK, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı‘nın 2020’de alınmamasını, yüzde 5 olan SGK İşveren Desteği’nin yüzde 6’ya yükseltilmesini, bunun toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.