Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li İzmir-Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı

İzmir’in Urla İlçesi Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Burak Oğuz, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) üst düzey yöneticileri ile telefonda irtibat kurduğu iddiası ile tutuklandı. 

Urla Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Burak Oğuz, FETÖ/PDY‘ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 16 Aralık akşamı ifadesi alınmak üzere adliyeye çağırıldı. FETÖ‘nün mahrem imamları ile telefonla görüştüğü ileri sürülen Oğuz, savcılık ifadesinin ardından tutuklanması talebi ile sevk edildiği nöbetçi mahkemede “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Oğuz, Buca’daki F tipi yüksek güvenlikli cezaevine gönderildi.

CHP’nin İzmir milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Murat Bakan, Oğuz’u cezaevinde ziyaret etti. Oğuz milletvekillerine sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğunu, en kısa sürede cezaevinden çıkacağına inandığını söyledi.

CHP’den Oğuz’a destek: “FETÖ ile kimlerin yağan yağmurda birlikte ıslandığını biliyoruz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında Oğuz’a destek verdi:

“Belediye başkanımız hakkındaki bu karar demokrasiye darbe vurmaktır. Millet iradesini hiçe saymaktır. FETÖ ile kimlerin birlikte yol yürüdüğü, kimlerin yağan yağmurlarda birlikte ıslandığı hepimizin bilgisi dahilinde olan hususlardır. CHP dün de FETÖ’nün karşısındaydı bugün de karşısındadır. Kimse bu karardan kendisine siyasi manevra alanı çıkarmaya heves etmesin.”

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Oğuz’un tutuklanması için “demokrasiye darbe” dedi.

“Tutuklama hukuku, vicdanı ve 66 bin Urlalı’yı yaralamıştır”

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Oğuz’un tutuklanması için “demokrasiye darbe” dedi. Bir basın toplantısı düzenleyen Yücel, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz üzere dün akşam gece saatlerinde Urla Belediye Başkanımız Burak Oğuz tutuklanmıştır. 16 Aralık’ta İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteğiyle ifadeye çağrılmıştır. Kendisi yüzde 67 gibi rekor bir oyla seçilmiş, kendi avukatı ile giderek ifade vermiştir. Tutuklanması hukuku, vicdanı ve 66 bin Urlalı’yı yaralamıştır. Tutuklanması için kuvvetli suç şüphesi, kaçma, delilleri karartma ve yok etme kararı olması lazım. Bunların hiçbiri mevcut değil. Bu şekilde bir tutuklama kararı demokrasiye darbedir. Bu karara itiraz edilecektir. Başkanımızın en kısa sürede özgürlüğüne kavuşacağına ve aklanacağına inanıyoruz.”

İbrahim Burak Oğuz 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 67’lik oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti.

İbrahim Burak Oğuz, cezaevine gönderilmeden önce, Facebook hesabı üzerinden ailesi ile birlikte çekilmiş fotoğrafını paylaşarak “Bu yola çıkarken kendimi ve ailemi sizlere emanet ediyorum demiştim. Ailem önce Allah’a sonra sizlere emanet. Vatanım, bayrağım, Cumhuriyetim ve Mustafa Kemal Atatürk hepimize emanet. Biraz beni özleyeceksiniz ama ben sizleri çok özleyeceğim. Kalın sağlıcakla…” yazdı.

Oğuz suçlamaları kabul etmedi

Oğuz’un FETÖ/PDY soruşturmaları sırasında milat olarak kabul edilen 17/25 Aralık 2013 tarihinden sonra ve 2018 yılında iki kişiyle telefon görüşmeleri tespit edildi. Emniyet ve savcılık kayıtlarında “mahrem imam” olarak bilinen iki kişiden birinin cezaevinde, diğerinin ise firari olduğu belirlendi.

Bu kişilerle iki kez telefon görüşmesi yaptığı HTS kayıtlarında ortaya çıkan Oğuz, ifadesinde suçlamaları kabul etmedi ve bu kişilerle görüşmesinin doğrudan kullandığı telefon hattı üzerinden olduğunu vurguladı, gizli bir haberleşme programı ya da kriptolu mesaj göndermediğini anlattı:

“Urla Belediye Başkanlığından önce mali müşavirlik yapıyordum. Aktif bürosu olan ve çalışan birisiydim. Bu alanda onlarca kişiyle sürekli görüşmelerim oldu. Mali müşavir olmam nedeniyle o dönem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) teşvikleri konusu vardı. Teşviklerin iadesi meselesiyle de yoğun görüşmeler yaptığım dönemde bu isimlerle görüşmüş olabilirim. Tamamen konu, işim ve mesleğimle ilgilidir.”

Savcılıkta kendisine sorulan kişileri tanımadığını vurgulayan Başkan Oğuz’a sorgusunda yurtdışı ziyaretleri de soruldu. Savcının, “Güney Afrika’ya neden gittiniz?” sorusuna Oğuz, “O bir yerel yönetimler toplantısıydı. Belediye başkanlarıyla birlikte gittim. Sadece ben değil birçok belediye başkanı ve yerel yönetici vardı” cevabını verdi.

Oğuz hakkındaki dosyanın oluşturulmasında ve soruşturmaya başlanılmasında bir dönem birlikte çalıştığı Gazeteci Mutlu Tuncer’in ifadelerinin dayanak olduğu iddia edildi.

Oğuz’un avukatı: “Karara itiraz edeceğiz”

Oğuz’un Avukatı Umut Köroğlu, “Burak başkanın mali müşavirlik görevi nedeniyle yüzlerce kişiyle görüşmesi mümkündür. Tutuklama kararından itibaren bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bir tane kullandığı telefon hattı var. Onda da ByLock falan yok. Zaten savcılıkta bize ByLock ile ilgili bir soru yönetilmedi. Hukuki olarak karara yedi gün içinde itiraz etme hakkımız var. Biz, kontrollü ve sağduyulu bir şekilde yarın itirazımızı yapacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.