Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da hükümetin yargı bağımsızlığını tehdit eden düzenlemeleri, bir kez daha ülke çapında gösterilerle protesto edildi

Polonya’da iktidarın yargıyı siyasallaştırma girişimleri, pek çok kentte düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı eylemlerle protesto edildi.

İktidardaki sağcı ve popülist Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) yargı reformu adı altında hayata geçirmek istediği düzenlemelerin yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını tehdit ettiğini savunan göstericiler, “Yargıya özgürlük” sloganları attı.

2015 yılında iktidara gelen PiS hükümetinin yargı reform paketindeki düzenlemelerin bir kısmı geçen yıl benzer geniş katılımlı protestoların etkisi ile iptal edilmişti. Ancak hükümet, yeni yasa değişikliği teklifleri ile yargıyı şekillendirme girişimlerini sürdürüyor.

Bugün (19 Aralık) parlamentoda görüşülecek bir değişiklik teklifi, hükümetin reformlarını sorgulayan veya eleştiren yargıçların cezai müeyyideye tabi tutulmasını ve görevden alınmasını öngörüyor. Muhalefet partileri, “yargıyı susturma” girişimi olarak niteledikleri tasarıya karşı çıkıyor.

Polonya Yüksek Mahkemesi de sözkonusu değişikliğin, diğer düzenlemelerle birlikte Avrupa Birliği (AB) yasaları ile çeliştiğini, yürürlüğe girmesi halinde Polonya’nın AB üyeliğinin tehlikeye girebileceği uyarısını yaptı.

Polonya yargısında başlatılan reformlar AB tarafından da “yargıyı ele geçirme” girişimi olarak eleştiriliyor. AB Varşova’yı, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı ilkelerini çiğnemekle suçluyor.

İktidardaki PiS ise, değişikliklerin yolsuzluklarla mücadele ve “hâlâ komünist dönemin izlerini taşıdığını” öne sürdükleri yargı sisteminin elden geçirilmesi için gerekli olduğunu savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.