Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç işçi konfederasyonundan 2020 için ortak asgari ücret talebi: 2 bin 578 lira

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş, 2020 yılı için ortak asgari ücret talebini 2 bin 578 lira olarak açıkladı.

Doğrudan yedi milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere üç toplantı gerçekleştirdi. Önümüzdeki hafta yapılacak dördüncü toplantıda asgari ücret belirlenecek. 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret görüşmeleri sürerken bugün düzenledikleri basın toplantısında ortak taleplerini 2 bin 578 lira olarak belirledi.

TÜİK’ten üç farklı rakam

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gıda harcamalarına ilişkin raporunu sundu. TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcaması rakamlarını, “Ağır statüdeki işlerde 2 bin 331, orta statüde 2 bin 86, hafif statüde de bin 940 TL” olarak hesapladı.

TÜİK tarafından komisyona sunulan bir işçinin aylık asgari yaşam maliyetine ilişkin hesaplamaya işçi sendikalarından tepkiler geldi. 

Türk-İş: “TÜİK’in rakamını anlayabilmiş değiliz”

TÜİK verilerinin gerçeğin çok altında kaldığını söyleyen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Yaşadığımız gerçek enflasyonla TÜİK’in enflasyonu arasında fark oluyor. Bugün de maalesef bizim beklentilerimizin çok altında bir rakam açıkladı. TÜİK’in önerdiği rakamlar geçmiş bir yılın rakamı ve 2020 yılında da bunun üstünde bir rakam olacağı ortaya çıkıyor. Yüzde 5,31 artışla geçen yıl 2 bin 213 iken bu sene 2 bin 331 lira oldu. Bu rakamın çıkmasını anlayabilmiş değiliz. Asgari ücret her ne kadar ‘geçim ücreti değil’ deseler de, biz bunun insanca yaşayabilecekleri bir seviyede tespit edilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

DİSK: “Asgari yaşam maliyetinin sadece yüzde 5,3 arttığını iddia etmek akıl dışıdır”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da yazılı açıklama yaparak TÜİK’in rakamlarına tepki gösterdi. TÜİK’İn verdiği rakamların akıldışı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu şunları kaydetti: “TÜİK’in iki hafta önce açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 10,56, ortalama enflasyon yüzde 15,87’dir. TÜİK’in yine iki hafta önce açıkladığı bir yıllık gıda enflasyonu yüzde 8,89, ortalama gıda enflasyonu yüzde 20,76’dır. Ancak TÜİK’e göre işçilerin yaşam maliyetleri sadece yüzde 5,3 artmıştır. Baskılanmış ve iyimser enflasyon oranının bile yüzde 10’un üstünde olduğu bir ortamda asgari yaşam maliyetinin sadece yüzde 5,3 arttığını iddia etmek akıl dışıdır.” 

Gerçeği çarpıtmanın sorunları çözmeyeceğini söyleyen Çerkezoğlu,  “Ülkeyi yönetenlerin yapması gereken verilerle oynamak, masabaşı mucizeler yaratmaya çalışmak değil, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret için gereğini yapmaktır” dedi. 

TİSK: “Bizim yüzde 12 gibi bir önerimiz söz konusu değil”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akınsel Koç ise gelecek toplantıda bir rakam söyleyeceklerini belirtti. Koç şöyle konuştu: “Yapılan toplantıda TİSK olarak biz de ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, dünyadaki genel ekonomik gidişat, asgari ücretin son beş yıldaki artışı ile ilgili bir sunum yaptık. Bizden sonra TÜİK, yapmış olduğu hesaplamayı komisyonumuza takdim etti. Bu hesaplama işçi ve hükümet tarafının oyçokluğuyla geldi. Biz böyle bir hesaplama yönteminin masaya gelmesinin uygun bulmadığımızı ifade ettik. Bizim yüzde 12 gibi bir önerimiz sözkonusu değildir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.