Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme işvereni suçlu buldu: İşten atılan Dev Yapı-İş’li inşaat işçileri sendikal tazminat kazandı

Yalçınlar Grup’un İstanbul Büyükçekmece’deki lüks konut projesinde çalışırken Dev Yapı-İş’e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler iki yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme işçilere, kıdem tazminatlarının yanı sıra, “sendikal baskı” nedeniyle de tazminat ödenmesine hükmetti.

Yalçınlar Fotoğraf ve Elektronik Ürünler Ticaret A.Ş.’nin Büyükçekmece’deki Pelikan Hill Batı Mahal Villaları projesinde çalışan işçiler, DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası’na (Dev Yapı-İş) üye oldu. Sendika, işçilerin kaldıkları alanın koşullarının iyileştirilmesi, gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınması ve ücretlerine zam yapılması talebiyle işveren ile görüşme talep etti. Ancak bu talebi geri çeviren şirket sendikalı işçilere baskı uygulamaya başladı. Sendikadan istifa etmeye zorlanan 28 işçi işten çıkarıldı.

İşçilerin iki yıl önce açtığı dava, bugün Bakırköy 32. İş Mahkemesi’nde sonuçlandı. İşçilerin sendikal faaliyet nedeni ile atıldıklarına hükmeden mahkeme, işverenin sendikal tazminat ödemesine karar verdi.

Kararı Medyascope’a değerlendiren işçilerin avukatı Pınar Dinç, süreci şöyle anlattı:

“İşçiler sendikaya üye olduktan sonra, işveren işçilere baskıyı artırdı. Sendikadan istifa etmezlerse hiçbir taleplerinin karşılanmayacağı söylendi. Bu süreçte mobbing de uygulandı. Toz içinde çalışan işçilerin, yere su serpmelerine bile izin verilmemeye başlandı. İşveren neredeyse her gün tutanak tutarak sendika üyesi işçilerden savunma istiyordu. Bir şey kaybolduğu zaman doğrudan sendikalı işçilerden savunma alınıyordu. Şantiye içerisinde neredeyse hava almaları bile tutanak konusu haline gelmişti.”

“Bu karar inşaat sektörü için ilk”

Mahkemenin, işçilerin sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığına hükmetmesinin inşaat sektörü açısından bir ilk olabileceğini belirten Dinç, “Mahkemeler sendikal faaliyetin engellenmesi yönünde çok zor karar veriyor. Bu durum inşaatta iyice imkansız hale geliyordu” dedi.

Bugün görülen duruşmanın dokuz işçiyi kapsadığını belirten avukat Dinç, sözlerini “Diğer işçiler için açtığımız dava henüz sonuçlanmadı. Ama aynı sonucu bekliyoruz” diyerek tamamladı.

“İnşaat şantiyelerinde bir ilke imza attık”

Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut ise kararı Medyascope’a şöyle değerlendirdi: “İnşaat şantiyelerinde belki de bir ilke imza attık. İki yıldır süren hukuki mücadele sonucunda üyelerimiz sendikal tazminat ve kötü niyet tazminatı almaya hak kazandı. Arkadaşlarımız yaklaşık 16 maaş tazminat alacak. Daha önce kötü niyet ve işe iade davalarını kazanmıştık. Fakat ilk defa sendikal tazminat kazanmış olduk.”

Pınar Dinç ile söyleşimizin tamamı:

Özgür Karabulut ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.