Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 yılı için net asgari ücret 2 bin 324 TL olarak belirlendi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirdi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk yeni asgari ücreti  açıkladı. Türkk-İş’in muhalefet şerhi koyduğu, oyçokluğu ile kabul edilen asgari ücret yüzde 15,03 artışla 2020 yılında net 2 bin 324 TL oldu.

Yedi milyona yakın çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri için oluşturulan komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda, ikinci toplantısını 10 Aralık’ta Türk-İş Genel Merkezi’nde, üçüncü toplantısı 17 Aralık’ta TİSK’te düzenleyen komisyon, dördüncü ve son toplantısını bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yaptı.

Üçüncü toplantıda TİSK’in teklifini sunması bekleniyordu, ancak TİSK bir rakam telaffuz etmedi. İşveren tarafı TİSK, Türk-İş’in 2 bin 578 liralık rakamını yüksek bulduğunu açıklamıştı. 

DİSK: “2020 yılı asgari ücreti net 3 bin 200 lira olmalıdır”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücretin net 3 bin 200 lira olmasını talep etmiş ve bunu şöyle gerekçelendirmişti: “2020 yılı asgari ücreti ekonomik krizin etkilerinin derinden yaşandığı koşullarda, işsizliğin arttığı, alım gücünün düştüğü, gelir dağılımın bozulduğu koşullarda saptanıyor. Asgari ücret ülkemizde giderek ortalama ücrete dönüşmektedir. Bu nedenle de asgari ücret çalışanları ekonomik krize karşı korumanın en önemli aracı durumundadır. Yoksulluk sınırı ve kişi başı milli gelir artışı hesaba katılarak asgari ücreti ‘en az’ net 3 bin 200 TL olmalıdır.”

Türk-İş: “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, asgari ücret görüşmeleri öncesinde “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde yaşam maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” demişti.

Asgari ücret nasıl belirleniyor? 

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oyçokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.