Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’nin Wikipedia kararını Prof. Dr. Yaman Akdeniz değerlendirdi: “Wikipedia başvurularının 2,5 yıl bekletilmesi utanç verici”

Anayasa Mahkemesi (AYM), Wikipedia’ya Türkiye’de getirilen erişim engelinin hak ihlali olduğuna karar verdi. AYM, engelleme kararını veren sulh ceza hâkimliğinden yasağın kaldırılmasını talep etti. Siber haklar uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

“Utanç verici bir yaklaşım”

Türkiye’de Wikipedia 29 Nisan 2017’de engellenmiş, Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı da 5 Mayıs 2017’de AYM’ye başvurmuştu. Yaman Akdeniz, AYM kararının bu kadar bekletilmesinin utanç verici olduğunu söyledi: “2014 yerel seçimleri sırasında hem YouTube hem Twitter erişime engellenmişti. Twitter için Anayasa Mahkemesi tarihi bir karar vermiş, hemen arkasından YouTube ilgili kararını da 45 gün içerisinde açıklamıştı. Dolasıyla Wikipedia’yı iki buçuk yıl bekletmesi bana sorarsanız utanç verici bir yaklaşım.”

“AİHM hükümetten cevap istediği için AYM karar almak zorunda kaldı”

İhlal kararı verileceğinin belli olduğunu söyleyen Akdeniz, “AİHM, Wikimedia’nın başvurusunu gündeme alıp hükümetten cevap istediği için, AYM’nin de cevap vermek zorunda kalındığı unutulmaması gerek. Bunda şaşırılacak ve sevinecek bir şey yok” dedi. 

Akdeniz, Kerem Altıparmak ve kendisinin de Wikipedia’ya erişim engeline kullanıcı sıfatıyla itirazda bulunduklarını, bu başvuruyla ilgili de bugün AYM tarafından hak ihlali kararı verildiğini belirtti:

“Wikipedia’nın başvurusuyla birlikte bizim başvurumuzu da AYM bugün değerlendirip ihlal kararı vermiş. Bu kullanıcı hakları açısından önemli. Sadece platform sahipleri ve haber kaynakları açısından değil, bu platformların kullanıcıları açısından da bu önemli. İşin bu kısmı sevindirici.” 

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.