Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Hava Harp Okulu öğrencisi 70 sanığa darbe girişiminden müebbet hapis cezası

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada, eski Hava Harp Okulu öğrencisi 70 sanık “anayasayı ihlal” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan erler için ise “cezaya yer olmadığına” karar verildi.  Dava kapsamında ikisi er, 70’i öğrenci 72 sanık yargılanıyordu.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Bakırköy Adliyesi’ndeki Konferans Salonu’nda görülen duruşmaya, 14 tutuklu sanık getirilirken tutuksuz yargılanan bir er ve taraf avukatları katıldı.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, 70 sanık hakkında “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezayı, sanıkların mahkemedeki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak müebbet hapse çevirdi. Mahkeme, 15 Temmuz’da er olarak görev yapan Burak Tüfekçi ve Vural Tunçkıran hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Müebbet hapis cezası verilen eski Hava Harp Okulu öğrencisi sanık Yusuf Kurt’un sağlık sorunlarını dikkate alan mahkeme, adli kontrol şartı uygulanarak ev hapsiyle cezalandırılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 70 eski Hava Harp Okulu öğrencisinin yargılamasına 2,5 yıldır devam ediliyordu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 72 sanıklı davada sunulan mütalaada, 70 askeri öğrencinin darbe kalkışması akşamı iki erin kullandığı otobüsle İstanbul’a götürüldüğü belirtilmişti. Mütalaada 70 askeri öğrencinin “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmaları istenirken, öğrencileri taşıyan iki er hakkında ise suç işleme kasıtları bulunmadığından cezaya yer olmadığına dair karar verilmesi talep edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.