Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Körfez’de yan yana gelemeyen Arap ülkeleri Kanal İstanbul güzergâhında arazi satın almada birleşti

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçen haftalarda açıkladığı Kanal İstanbul güzergâhında en büyük arazilere sahip üç Arap şirketinin tapu bilgilerine ulaştı.

Şirketlerin isimlerinin Shurak Al Ajdad Gayrimenkul Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş., Sulaiman Al Muhaidib ve Noora Gayrimenkul Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş. olduğunu aktaran Toker, “Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri uyruklu üç girişimcinin üçünün de ne tesadüftür ki Kanal İstanbul hattındaki Arnavutköy’de büyük araziler satın alması, hep yazdığım gibi bu projenin ‘iri kıyım bir emlak projesi’ olduğu tezini güçlendiriyor” dedi.

İmamoğlu, “2011’den bu yana arsa hareketi tam 30 milyon metrekareyi bulmuştur. Tarım alanı olan bu alanlara bu ilgi niye? En büyük, kökten, aileden gelen birkaç alan hariç, en büyük arazisi olan ilk üç büyük şirket de Arap şirketi. 30 milyon metrekare demek Beyoğlu, yetmez artı Bayrampaşa, bir de üstüne Gaziosmanpaşa’yı ekleyin, o yapıyor” demişti.

Bir süredir Körfez’de, Katar‘a karşı Suudi Arabistan‘ın başını çektiği, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in yer aldığı bir bloklaşma söz konusu. Bu blok, Türkiye’nin Katar’la ilişkilerini geliştirip stratejik boyutlara taşımasından da rahatsız.

Hepsi bir arada

Daha önce, Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza’nın, Kanal İstanbul projesinin yapılacağı alandan 44 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıkmıştı. Arazilerin satın alınmasıyla ilgili yapılan haberlerin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir genelge yayınlayarak tapu sorgusu yapılmasını engellemek istemişti.

Çiğdem Toker’in yazısı da Katar’a karşı ülkelerin de Kanal İstanbul güzergahında yatırım yaptığını gösteriyor. Toker, şu bilgileri aktardı:

1 – Shurak Al Ajdad Gayrimenkul Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş.: Beş tapuda toplam 125 bin 402 metrekare arazisi olan şirket İstanbul Ticaret Sicili’ne kayıtlı. Şirketin kuruluşu 15 Mayıs 2015 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmış. Kuveyt uyruklu iki kurucusunun adı Mohammad Mad Almarzouq ile Khaled Issam Almarzouq.

2 – Sulaiman Al Muhaidib: Yine beş tapuda toplam 99 bin 97 metrekare arsası bulunan şirketin sahibi, Körfez bölgesinin önemli yatırımcılarından Al Muhaidib, Suudi Arabistan’da kendi adını taşıyan şirketler topluluğunun patronu. Türkiye’yi çok seven Al Muhaidib, müteahhit Ali Ağaoğlu‘nun davetiyle birkaç yıl önce ülkemize gelmiş, Maslak 1453 projesiyle ilgilenerek yapıyı gezmiş, hayvancılık yatırımı yapmak üzere de Erzurum’a gidip AKP’li belediye başkanınca ağırlanmış. Al Muhaidib yine yatırım yapmak üzere Fethiye’de de incelemelerde bulunmuş. Suudi iş insanının Türkiye’de büyük tutarlarda gayrimenkul ve enerji yatırımı yaptığı medyaya birkaç yıl önce yansımış.

3 – Noora Gayrimenkul Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş.: İki tapuda 79 bin 81 metrekare arazisi olan, Birleşik Arap Emirlikleri uyruklu ve adresi Dubai’de görünen şirketin sahibi Ahmed Humaid Matar Altayer, aynı zamanda Dubai Elektrik ve Su Yönetimi Başkanlığı görevini sürdürüyor. Bu şirket de İstanbul Ticaret Sicili’ne kayıtlı. Şirketin kuruluşu 7 Temmuz 2017.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sözcüsünün Arapça tweeti’ne Arap medya patronundan Türkçe yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun‘un Arapça attığı Kanal İstanbul tweet’ine Katar’dan Türkçe yanıt geldi. Katarlı medya patronu Abdullah bin Ahmed el Haşimi, Ongun’un tweet’ini alıntılayarak Kanal İstanbul güzergahında arsa almaya devam edeceklerini belirtti.

“İlgili makama: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kanal İstanbul projesinden çekildi”

İBB Sözcüsü Murat Ongun’un, Arap şirketlerin çevresinde yüzlerce dönüm arazi satın aldığı Kanal İstanbul projesi ile ilgili olarak Arapça attığı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kanal İstanbul’dan çekildi” tweet’i dikkat çekmişti. “Payitaht Abdülhamit”, “Diriliş Ertuğrul” dizilerini Arapça’ya çevirerek yayınlayan ALNOOR TV’nin Katarlı sahibi Abdullah bin Ahmed el-Haşimi, İBB Sözcüsü Ongun’un tweet’ini alıntılayarak yanıt verdi. El-Haşimi, Türkçe ve Arapça olarak attığı tweet’te, “Yine kanal etrafında arsa almaya devam edeceğiz, Türkiye ekonomisine destek vermeyen devam edeceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, önceki dönemde İBB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan ve mahkemelik olan Kanal İstanbul işbirliği protokolünden çekildiklerini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.